ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ο Μυτιληναίος, οι αποκαλύψεις και ο καυγάς ΔΕΗ - ΡΑΕ

Ο Μυτιληναίος, οι αποκαλύψεις και ο καυγάς ΔΕΗ - ΡΑΕ

Συνεχίζεται ο θόρυβος για τα χρέη του επιχειρηματία κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου στη ΔΕΗ, ύστερα και από την αντίδραση της εταιρείας εναντίον απόφασης που έλαβε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η ΡΑΕ όρισε στα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα την προσωρινή τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία «Αλουμίνιον Α.Ε.» του Ομίλου Μυτιληναίου. Αμέσως η ΔΕΗ αντέδρασε και με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απόφαση που ζημιώνει τη δημόσια επιχείρηση και την υποχρεώνει να πωλεί κάτω του κόστους. Η ΔΕΗ επιφυλάσσεται μάλιστα «να ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα νόμιμα μέσα κατά της εν λόγω Απόφασης της ΡΑΕ ενώπιον κάθε Αρχής, Εθνικής ή Ευρωπαϊκής».

Στελέχη της ΔΕΗ σημειώνουν ότι πρόκειται για παρέμβαση της ανεξάρτητης Αρχής που δημιουργεί οφέλη στον επιχειρηματία κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο. Η προσωρινή τιμή μειώθηκε από 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο σε 42 ευρώ τώρα και παρότι η εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος» οφείλει σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΕΗ 107 εκατομμύρια ευρώ, που μαζί με τους τόκους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σκαρφαλώνει στα 110 εκατομμύρια!

Κέρδη 99,4 εκατ. ευρώ

Αυτά τα ενδιαφέροντα συμβαίνουν ενώ ο Όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε σημαντική κερδοφορία (99,4 εκατομμύρια ευρώ το 9μηνο του 2011, δηλαδή σχεδόν όσα χρωστάει στη ΔΕΗ) και προχωρά σε εξαγορές!

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι η απόφαση της ΡΑΕ ανατρέπει το νομικό πλαίσιο της αγοράς και απαλλάσσει την «Αλουμίνιον» από κόστη που της αναλογούν και αφήνουν αιχμές περί πολιτικών παρεμβάσεων υπέρ του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου. Οι ίδιες πηγές επικαλούνται μάλιστα τη χαρακτηριστική διατύπωση στην ανακοίνωση ΔΕΗ εναντίον της ΡΑΕ ότι «υιοθετεί σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απόψεις της "Αλουμίνιον" και αγνοεί παντελώς τις τεκμηριωμένες επί του θέματος θέσεις της ΔΕΗ».

Τα στοιχεία αυτά προστίθενται σε μια σειρά αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων που έχουν γίνει σχετικά με την υπόθεση αυτή αλλά και για πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο κ. Μυτιληναίος έχει πετύχει απαλλαγή από το χαράτσι της ΔΕΗ.

Απαλλαγή από τα χαράτσια

Σύμφωνα με είδηση που δεν έχει ακόμα διαψευσθεί από τους αρμόδιους να απαντήσουν, η απαλλαγή από το χαράτσι δεν έχει επιτευχθεί μόνον για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας του κ. Μυτιληναίου, αλλά και για 1.100 σπίτια και καταστήματα που φέρονται ως ιδιοκτησία της, με συνολικό εμβαδόν 120.000 τ.μ. στην Παραλία του Διστόμου, που –άγνωστο πώς- εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Αυτά τα ενδιαφέροντα συμβαίνουν με πρωταγωνιστή έναν επιχειρηματία όπως ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα στο παγκοσμίου κύρους οικονομικό δίκτυο "Bloomberg" ότι η επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα θα ήταν χρυσορυχείο για τις επιχειρήσεις του.

Διαβάστε επίσης:

Η ΔΕΗ «αδειάζει» τη ΡΑΕ για τον Μυτιληναίο

Ο Ευ. Μυτιληναίος, το χαράτσι και τα χρέη στη ΔΕΗ

Καταγγέλουν απαλλαγή χαρατσιού για ακίνητα του Μυτιληναίου

Ευ. Μυτιληναίος: Ο αξιότιμος κύριος «Δεν πληρώνω»

Στο ΣτΕ η ρύθμιση - έκτρωμα υπέρ Μυτιληναίου