ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Αρχίζει άγριο deal για τα πετρέλαια

Αρχίζει άγριο deal για τα πετρέλαια

Προσδοκίες εσόδων ύψους 150 δισ. ευρώ σε βάθος 30 χρόνων για την Ελλάδα δημιουργούν τα επεξεργασμένα σεισμικά στοιχεία που παρέδωσε η νορβηγική ερευνητική εταιρεία υδρογονανθράκων PGS στο υπουργείο Ενέργειας και αφορούν τις πρόσφατες σεισμικές έρευνες που έκανε στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Και τώρα αρχίζει το άγριο deal μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και των 300 εταιρειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (μεταξύ των οποίων και οι παγκόσμιοι κολοσσοί BP, TEXACO, ARAMCO, SHELL και άλλοι) οι οποίες έχουν δείξει άμεσο ενδιαφέρον για τον ελληνικό ορυκτό πλούτο.

Τις επόμενες μέρες η χώρα μας θα παρουσιάσει το data room των σεισμικών ερευνών στο Χιούστον, στο μεγαλύτερο παγκόσμιο πετρελαϊκό συνέδριο, στο οποίο θα μετάσχουν 17.000 στελέχη από χίλιες εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε έχει τον τίτλο Greece Mega Project, πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και θα είναι διαθέσιμη αυτό το μήνα στις πετρελαϊκές εταιρείες, έως και τον Μάιο, να «κοπούν» τα πρώτα οικόπεδα και εν συνεχεία να ξεκινήσουν οι διεθνείς διαγωνισμοί παραχώρησης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Από αυτές τις πρώτες παραχωρήσεις στοιχείων των ερευνών που έγιναν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, η Ελλάδα θα κερδίσει τα πρώτα 750 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου.

Όμως ήδη άρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα οι πρώτες ανοησίες και λάθος αποφάσεις της κυβέρνησης, που μπορούν να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθεια για την εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Επικεφαλής της επιτροπής για το πρώτο deal με τις ξένες εταιρείες, τοποθετήθηκε η καθηγήτρια του ΕΜΠ, κ. Σταματάκη, για την οποία υποστηρίζουν πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα των πετρελαίων και μεταξύ αυτών ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιων Πατρών κ. Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος τόνισε στο newsbomb.gr ότι η κ. Σταματάκη «ιδέα δεν έχει για το αντικείμενο που καλείται να διαπραγματευτεί με τους ξένους και δεν έχει τις γνώσεις για να απαντήσει σε εξειδικευμένες τεχνικές ερωτήσεις τους».

Ο πρώην γενικός διευθυντής των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) κ. Κονοφάγος, καταγγέλλει επίσης ότι η διαχείριση του κρίσιμου εθνικού αυτού θέματος έχει δοθεί σε άσχετους ενώ ο κ. Ζεληλίδης μας μίλησε για μία απέραντη γραφειοκρατία που διώχνει τους ξένους.

Ένας αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει όλα τα παραπάνω, πάντως, είναι η ενεργοποίηση του σεισμικού ρήγματος του Ιονίου. Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι συνεχείς σεισμοί της τελευταίας εβδομάδας στην Κεφαλονιά, οι εταιρείες που θα αναλάμβαναν τις εξορύξεις πετρελαίου στην περιοχή, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές ως προς τα σημεία που θα έστηναν τις πλατφόρμες τους και θα έβαζαν τα γεωτρύπανά τους.

Αν και η διεθνής εμπειρία δεν συνδέει τις εργασίες άντλησης πετρελαίου με την εκδήλωση μεγάλων σεισμών, είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι περιοχές που έχουν ενεργά σεισμικά ρήγματα απαιτούν αυξημένη προσοχή εκ μέρους των εταιρειών εξόρυξης, αλλά και αυστηρούς ελέγχους από την πολιτεία.

Πάντως από καμία επιστημονική πηγή δεν υπάρχει πληροφορία ότι οι έρευνες ή οι εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου προκαλούν σεισμούς. Και πάντως σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται οι τελευταίοι σεισμοί στο Ιόνιο, με τις σεισμικές έρευνες που έκαναν οι Νορβηγοί πέρυσι.

Διαβάστε επίσης:

Ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα για τα πετρέλαια

Βενιζέλος: Εύλογη αισιοδοξία για τους υδρογονάνθρακες

Υδρογονάνθρακες: Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία δεδομένων για Ιόνιο-Κρήτη

«Ξένες δυνάμεις εμπόδισαν την εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου»