ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Καθαρός αθλητισμός με… χορηγίες σε ΔΕΚΟ γίνεται;

Καθαρός αθλητισμός με… χορηγίες σε ΔΕΚΟ γίνεται;

Σε πλήρες αδιέξοδο φέρεται να οδηγεί την καταπολέμηση του ντόπινγκ στην Ελλάδα με τη στάση που τηρεί εδώ και καιρό το Υφυπουργείο Αθλητισμού, κατ' εντολή -όπως λέγεται- του κ. Γιάννη Ανδριανού, στοχεύοντας στη διάλυση του ΕΚΑΕ, στο... βωμό της αναζήτησης χορηγιών!!!

Το Newsbomb.gr από την Παρασκευή 28 Μαρτίου ξεκίνησε την έρευνα, ανοίγοντας το φάκελο ντόπινγκ, σε μια προσπάθεια αναζήτησης των αιτιών που προκαλούν την «εμπλοκή» που φέρεται να επικαλείται ο κ. Ανδριανός, για τη μη ανανέωση της συνεργασίας με τον διευθυντή του ΕΚΑΕ, Dr. Σταύρο Χάντζο.

Από τις 31/3/2014 οπότε και έληξε το ΦΕΚ με το οποίο ο κ. Χάντζος είχε αναλάβει τη διεύθυνση του ΕΚΑΕ, η τύχη του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών... αγνοείται, καθώς δεν καταβάλλεται προσπάθεια για ανανέωση αυτής της συνεργασίας από την πλευρά της πολιτείας.

Θα περιμέναμε, το κεφάλαιο «καταπολέμηση του ντόπινγκ» να αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα λόγο ευαισθητοποίησης του κ. Ανδριανού, του Υπουργείου Πολιτισμού - Αθλητισμού, αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, καθώς με τη ζωή των Ελλήνων αθλητών δεν μπορεί και δεν πρέπει να παίζονται παιχνίδια... τρίτου τύπου.

Όμως ακόμα και σε ένα τόσο σοβαρό κεφάλαιο, αυτό που φαίνεται να προέχει για την κυβέρνηση είναι οι δημόσιες -τουλάχιστον- σχέσεις, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες που θέλουν το Υφυπουργείο Αθλητισμού, έτοιμο να προχωρήσει στην «εκχώρηση» του ΕΚΑΕ και του ελέγχου ντόπινγκ, σε χέρια... χορηγών, τότε θα μιλάμε με βεβαιότητα για ένα τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξεως...

Διότι, τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας, δείχνουν ότι από καιρό προετοιμάζεται το έδαφος για μια τέτοια μετάβαση του ΕΚΑΕ σε ένα... μοντέλο παροχής των υπηρεσιών που σήμερα παρέχει, σε συνεργασία με επιστημονικούς και μη φορείς, παρομοίου αντικειμένου και -προσέξτε- με τη διερεύνηση δυνατότητας χορηγιών...

Αυτά αναφέρονται, κατά λέξη, στην πρόταση που έχει στα χέρια του εδώ και καιρό ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Ανδριανός, από την Επιτροπή Αξιολόγησης των Οργανικών Δομών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιτροπή της Γ.Γ.Α. έχει προτείνει και την ανεξαρτητοποίηση της λειτουργίας του Εργαστηρίου Φαρμακοδιέγερσης - Ντόπινγκ τόσο από το ΕΚΑΕ, όσο και από το ΟΑΚΑ, ώστε πακέτο (;) να οδηγηθούν εκτός αρμοδιοτήτων Υφυπουργείου Αθλητισμού και να καταλήξουν, πού αλήθεια;

Σε μια... ΔΕΚΟ;

Και όμως... Αυτό κατήγγειλε με επίσημη επιστολή που απέστειλε προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Ανδριανό, ο Διευθυντής του ΕΚΑΕ - ΟΑΚΑ, Dr. Σταύρος Χάντζος.

Από τις 24 Ιανουαρίου 2014 ο άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του όλη στην καταπολέμηση της ντόπας κατήγγειλε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο για την ένταξη του ΕΚΑΕ στην Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) η οποία ιδρύθηκε με τον Ν.3293/2004, αναλαμβάνοντας την άμεση μετά-ολυμπιακή αξιοποίηση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΜΥ:

«Η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) ιδρύθηκε με το Ν.3293/2004 αναλαμβάνοντας την άμεση μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού. Αποτελεί Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ) που τελεί υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία ασκείται από τη Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Ν.3429/2005 περί λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

Πρωταρχική βασική δραστηριότητα της ΑΕΜΥ ΑΕ αποτέλεσε η λειτουργία και αξιοποίηση των υποδομών της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, η οποία αποτελεί εποπτευόμενο φορέα της.

Η ΑΕΜΥ Α.Ε. εποπτεύει και διαχειρίζεται την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κερατέας – Κ. Πρίφτης και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας».

Και όπως προκύπτει από μια απλή περιήγηση στις δράσεις της ΑΕΜΥ, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών καλύπτεται μέσω αποκλειστικών δωρεών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην επιστολή του προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, ο κ. Χάντζος κάνει λόγο για μεθόδευση που διακρίνει πίσω από τις προτάσεις που φτάνουν στον κ. Ανδριανό από την ομάδα εργασίας που θα καθορίσει την τύχη του ΕΚΑΕ, αποτελούμενη κατά τα 3/4 της από άτομα που εργάζονται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, που ουδεμία σχέση έχουν με τον αγωνιστικό αθλητισμό, παρά μόνο με τον μαζικό.

Μοιάζει, λοιπόν, με μια άνιση μάχη η αντιμετώπιση που τυγχάνει από την πολιτεία και προσωπικά τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Γιάννη Ανδριανό, ο Σταύρος Χάντζος.

Διότι όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι πρόκειται περί προσωπικής επιλογής του νυν Υφυπουργού Αθλητισμού, η μη ανανέωση της θητείας του στη διεύθυνση του ΕΚΑΕ, γι' αυτό και φέρεται να επικαλείται την περιβόητη εμπλοκή γραφειοκρατικής φύσεως, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υφυπουργείου.

Βέβαια, η πολιτική που πρέπει να χαραχθεί από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας για την καταπολέμηση της μάστιγας του ντόπινγκ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για... αποβολές και απομονώσεις των ανθρώπων που έχουν ταχθεί υπέρ αυτού του αγώνα και αποδεδειγμένα έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα.

Γι' αυτό και το όποιο σχέδιο μεταφοράς του κεφαλαίου αυτού εκτός αθλητισμού, ενδεχομένως στα χέρια του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, πρέπει να εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή και τη σοβαρότητα που απαιτείται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά.

Καλώντας και ακούγοντας ο ίδιος τους επιστήμονες και όχι διαβάζοντας πορίσματα απλών διοικητικών υπαλλήλων, που για λόγους που εκείνοι μόνο γνωρίζουν, μέχρι να μας τους γνωστοποιήσουν ώστε να τους μάθουμε άπαντες, επιδιώκουν την πλήρη ανατροπή στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΚΑΕ και του Ελέγχου Ντόπινγκ.

Αν για την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ο καθαρός αθλητισμός έχει συνδεθεί με πιθανές μελλοντικές δωρεές του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ή άλλων χρυσών χορηγών, τότε θα πρέπει επισήμως να αιτιολογήσουν τη θέση τους αυτή που προκαλεί αντιδράσεις.

Δυστυχώς, στραβά αρμενίζουμε σε ένα ακόμη ζήτημα εθνικής σημασίας, όπως του να μπορούν τα παιδιά μας μελλοντικά και φυσικά οι σημερινοί αθλητές, όλων των κατηγοριών, να στηρίζουν τις επιδόσεις τους στις δυνάμεις τους και -φυσικά- όχι στην ντόπα, καθώς αφήνουμε τόσο κρίσιμα ζητήματα να εκκρεμούν.

Και κάτι τελευταίο...

Λέτε να παίζουν ρόλο στις όποιες εξελίξεις τα κονδύλια του ΕΣΠΑ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προκλητικά... κυβερνητικά παιχνίδια με την καταπολέμηση του ντόπινγκ.