ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πούτιν για τις εξελίξεις στην Αν. Ουκρανία

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πούτιν για τις εξελίξεις στην Αν. Ουκρανία

Μυστήριο με τον ειδικό απεσταλμένο Βλαντίμιρ Λουκίν

Έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του συγκάλεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία και την ουκρανική πολεμικής επιχείρηση κατά του εξεγερμένου Σλαβιάνσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παραλαμβάνει συνεχώς ειδική ενημέρωση από πολλές πηγές, που επιβεβαιώνουν τη χρήση ενόπλων δυνάμεων και πολεμικής αεροπορίας στην επιχείρηση εναντίον των κατοίκων της πόλης Σλαβιάνσκ.

"Ευρισκόμενος ακόμη στο Μινσκ, ο Πούτιν είχε ονομάσει μια παρόμοια επιχείρηση εγκληματική πράξη και δυστυχώς η εξέλιξη των γεγονότων επιβεβαιώνει πλήρως αυτή την εκτίμηση", είπε ο κ. Πεσκόφ.

Με την έναρξη της "εκκαθαριστικής επιχείρησης εναντίον των ίδιων των πολιτών του" το Κίεβο καταστρέφει ουσιαστικά την τελευταία ελπίδα για τη βιωσιμότητα των συμφωνιών της Γενεύης, που προέβλεπαν μεταξύ άλλων τον τερματισμό της βίας, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου. Τη στιγμή που η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης και διευθέτησης της κρίσης, το καθεστώς του Κιέβου επέλεξε την επίθεση με πολεμική αεροπορία εναντίον κατοικημένων περιοχών.

Όπως έχει γίνει γνωστό από τις 5 το πρωί τεθωρακισμένα και πολεμικά ελικόπτερα πραγματοποιούν επιθέσεις και αποβίβαση καταδρομέων στο Σλαβιάνσκ, όπου έχει καταληφθεί ο τηλεοπτικός σταθμός και μια σειρά από οδοφράγματα. Μάχες διεξάγονται στο σιδηροδρομικό σταθμό και το κέντρο της πόλης. 2 ή 3 ελικόπτερα καταρριφθηκαν από τους ένοπλους πολιτοφύλακες, που δίεσωσαν έναν από τους πιλότους και συνεχίζουν να στήνουν οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι στιγμής 3 νεκροί και 8 τραυματίες.

Νωρίτερα όπως είπε ο κ. Πεσκόφ το Κρεμλίνο είχε χάσει την επαφή με τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο στην περιοχή Βλαντίμιρ Λουκίν, ο οποίος μόλις σήμερα έγινε γνωστό ότι βρέθηκε στην περιοχή και έχει αποσταλεί για να βοηθήσει στην απελευθέρωση των αιχμαλωτισμένων ξένων παρατηρητών στο Σλαβιάνσκ. Αργότερα έγινε γνωστό ότι το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά και είναι καλά στην υγεία του.

Μεταξύ άλλων ο Ντ.Πεσκόφ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, που εργάζονται στην περιοχή και είτε δέχονται επιθέσεις από ελεύθερους σκοπευτές, όπως ο ανταποκριτής της Κομσομόσλκαγια Πράβντα, είτε αναγκάζονται να πραγματοποιούν μεταδόσεις μέσα σε διασταυρούμενα πυρά. Οι ουκρανικές Αρχές το τελευταίο διάστημα επιδεικνύουν ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον των εκπροσώπων ειδικά των ρωσικών ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Νέες συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ - Πυρά και εκρήξεις

Συνομίλησαν Πούτιν με Μέρκελ για την Ουκρανία

Ουκρανία: Ο ρώσος στρατιωτικός ακόλουθος κρατείται για κατασκοπεία