ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Ανεβαίνουν δραματικά οι τόνοι στη διπλωματική κόντρα

Ανεβαίνουν δραματικά οι τόνοι στη διπλωματική κόντρα

Η «χαρά του Ψυχρού Πολέμου» είναι πλέον οι ανταλλαγές ανακοινώσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον με τη ρωσική διπλωματία να σηκώνει το «γάντι» και να περνά σε αντεπίθεση μιλώντας για «ανοιχτά ψέματα» από το Λευκό Οίκο και τον εκπρόσωπο του προέδρου Ομπάμα Τζ.Έρνεστ.


«Κρίνοντας από την συνεχιζόμενη καμπάνια συκοφάντησης της Ρωσίας, που οργανώθηκε από την αμερικανική προεδρία, εκεί στηρίζονται πλέον όλο και περισσότερο στο ανοιχτό ψέμα για την άσκηση της εξωτερικής τους πολιτικής», σχολίασε απόψε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης διαμαρτύρεται γιατί πλέον η Ουάσιγκτον, η οποία κατηγόρησε τη Ρωσία και τον Β.Πούτιν ότι ευθύνονται προσωπικά για την κατάρριψη του μαλαισιανού Μπόινγκ, εφόσον τροφοδοτούν με βαριά όπλα τους ρωσόφωνους αντάρτες, όχι μόνο δεν προσκομίζει αποδείξεις, αλλά ούτε καν επικαλείται κάποια γεγονότα, που μπορούν να ελεγχθούν και να σχολιαστούν. Ο Λευκός Οίκος, κατά τη Μόσχα, περιορίζειτα να αναφέρει μόνο κάποια «στοιχεία κατασκοπείας», τα οποία απαγορεύεται να παρουσιαστούν, αλλά και ακόμη πιο κωμικοτραγικό είναι ότι επικαλείται ως επιχείρημα τα διαδιδόμενα στα κοινωνικά δίκτυα. Με άλλα λόγια «το καθεστώς της Ουάσιγκτον στις κατασκευές του βασίζεται σε αντιρωσικές επινοήσεις, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κι έχουν συγκεντρωθεί από το Διαδίκτυο». «Ποιος ασχολείται με το να βρωμίζει το Δίκτυο με παρόμοια σκουπίδια είναι κατανοητό: η ίδια η Ουάσιγκτον, και προφανώς μάλλον και το Κίεβο».

Η Μόσχα πιστεύει ότι η αμερικανική πλευρά όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται κάτι άλλο εκτός από τα δικά της σχήματα και συμπεράσματα και εκτιμά ότι δεν απαντώνται και δεν σχολιάζονται τα σαφή ερωτήματα, που έχει διατυπώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με τις σοβαρές ενδείξεις ενοχής του Κιέβου για την τραγωδία, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει τίποτε προς απάντηση.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί τελικά το μοναδικό πράγμα, που απαντά η Ουάσιγκτον, οι «κυρώσεις», αλλά εκφράζει τη λύπη του γιατί οι ΗΠΑ με τη συμπεριφορά τους αυτή «συνεχίζουν να παρακινούν το Κίεβο στη βίαιη κατάπνιξη της δυσαρέσκειας του ρωσόφωνου πληθυσμού. Το συμπέρασμα είναι ένα: η Διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα φέρει μέρος της ευθύνης για την εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία και τις βαρείς συνέπειές της».

Όμως το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν χαρίστηκε ούτε στην ηγεσία της ΕΕ, που ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό της «μαύρης λίστας» σε 87 φυσικά και 20 νομικά πρόσωπα. Ανάμεσά τους πλέον θα είναι οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Μιχαήλ Φρατκόφ, όπως και του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ, ο πρόεδρος της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ, καθώς και δύο λιμάνια της Κριμαίας, το Κερτς και η Σεβαστούπολη. Μάλιστα οι ΗΠΑ απειλούν ότι την επόμενη εβδομάδα, σε συνεννόηση με την ΕΕ, θα επιβληθούν και νέες κυρώσεις «ανά τομείς της ρωσικής οικονομίας».

Για τη Μόσχα η νέα λίστα της ΕΕ σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες επιδεικνύουν αλόγιστη οικονομική και πολιτική ανευθυνότητα και «είναι εξαρτημένες τελειωτικά από τη σύριγγα της Ουάσιγκτον και τα παραμύθια του Κιέβου, σχετικά με τα διαδραματιζόμενα στην Ουκρανία, στερώντας τον εαυτό τους από εναλλακτικές, και μάλιστα αντικειμενικές πηγές πληροφόρησης».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει επίσης ότι οι νέες κυρώσεις και ειδικά η κατεύθυνσή τους «αποτελεί ευθεία απόδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ επέλεξαν τη γραμμή πλήρους διακοπής της συνεργασίας με τη Ρωσία σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα κατά των όπλων μαζικού ολέθρου, την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και άλλες νέες προκλήσεις και απειλές». «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι αποφάσεις αυτές θα γίνουν δεκτές με ενθουσιασμό από την τρομοκρατική Διεθνή. Ό,τι δεν κατάφερναν να πράξουν όλες τις τελευταίες δεκαετίες, να διασπάσουν τις γραμμές της διεθνούς κοινότητας, το έκαναν με ευκολία οι Βρυξέλλες, οι οποίες και αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη για το βήμα αυτό, που έγινε εν μέσω οξείας επιδείνωσης της διεθνούς κατάστασης» και μάλιστα ταυτοχρόνως, ίσως όχι και τυχαία, παρατηρεί η ρωσική διπλωματία, σε Αφγανιστάν, Εγγύς και Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και άλλα σημεία του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης:

Β. Ζιρινόφσκι: Να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος στη Βόρεια Κύπρο