ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Ν. Τζαβέλα: Περίσσεψε η υποκρισία στην Ευρώπη!

Ν. Τζαβέλα: Περίσσεψε η υποκρισία στην Ευρώπη!

Συνέντευξη στον Γιώργο Ε. Χριστοφορίδη

Απογοητευμένη από την υποκρισία της Ευρώπης δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ κυρία Νίκη Τζαβέλα.

Μιλώντας στο newsbomb.gr, που τη συνάντησε στο Στραβούργο (στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), η κυρία Τζαβέλα τόνισε ότι τη σοκάρισε η ομολογία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ότι το PSI -που έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα ως μόνη διέξοδο από την πρωτοφανή κρίση- έχει ήδη αποδειχθεί πολύ αρνητική ως μέθοδος. «Γιατί επιμένουν σε αυτό, λοιπόν;», αναρωτήθηκε η ίδια.

Η κυρία Τζαβέλα μίλησε στο newsbomb.gr για την ξεκάθαρη γερμανική ιδιοτέλεια της Α. Μέρκελ, για την ανάγκη να προχωρήσει ένα ισχυρό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με κεφάλαια άνω των 2 τρισ. ευρώ, να εκδοθεί ευρωομόλογο και να τυπωθεί χρήμα εφόσον χρειαστεί. Για την Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσουμε με την κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, έστω και η άσχημη κατάσταση («είναι καλύτερο να ξέρεις πως πρέπει να ζήσεις με 500 ευρώ, από το να ζεις διαρκώς με τον τρόμο τι σου ξημερώνει»). Για να συμβεί αυτό, πρέπει -σύμφωνα με την ίδια- να ξαναγεννηθεί το κράτος, να στρέψουμε όλες τις δυνάμεις μας στην επιχειρηματικότητα και, ταυτόχρονα, να ενδιαφερθούμε για τον Ελληνα που θα ζήσει την εξαθλίωση: Να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και να ρυθμιστούν τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών και τα επιχειρηματικά των μικρομεσαίων.

tzavella

Ολόκληρη η συνέντευξη της κυρίας Τζαβέλα στο newsbomb.gr:

κυρία Τζαβέλα, πώς είδατε τη σημερινή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο;

Περίσσεψε η υποκρισία. Στην ουσία κανείς δεν αναφέρθηκε στα αδύναμα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που προηγήθηκε!

Πώς σας φάνηκε η ομολογία Ρομπάι ότι το PSI, η οδός που ακολουθεί η Ελλάδα για να βγει -υποτίθεται- από το αδιέξοδο, απεδείχθη πολύ αρνητική;

Ομολογώ ότι με σοκάρισε. Και τους ρώτησα: Αφού διαπιστώσαμε ότι είναι αρνητική γιατί επιμένουν να ακολουθήσουμε ακριβώς αυτή; Επίσης, αφού οι παραβάτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα τιμωρούνται πλέον με αυτόματες κυρώσεις, ρώτησα ποιες κυρώσεις σκέφτονται να επιβάλλουν στις χώρες εκείνες που επέμειναν στην εφαρμογή λανθασμένων πολιτικών, οι οποίες έπληξαν τα πιο αδύναμα κράτη-μέλη. Και, βέβαια, το μόνο που εισέπραξα ως απάντηση ήταν η αμηχανία των Μπαρόζο και Ρομπάι.

Είστε αισιόδοξη ότι οι δυο τους θα κάνουν, τελικά, αυτά που πρέπει για να βγούμε από την κρίση;

Προσπαθούν να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές, αλλά -δυστυχώς- όχι με αρκετή τόλμη.

Επικαλούνται, όμως, διαρκώς την κοινοτική λύση, ενώ έχουμε χάσει 700 μέρες, σε συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας, με Συνόδους Κορυφής που δεν καταλήγουν ποτέ πουθενά…

Ακριβώς. Εδώ χρειάζεται ενότητα, με πυγμή και πολιτικό θάρρος, ώστε να δείξουμε στις αγορές ότι δεν κυβερνούν αυτές, αλλά οι πολιτικοί.

Ακούσαμε ένα δριμύ κατηγορώ κατά Κάμερον που μίλησε με καθαρά εγγλέζικη ιδιοτέλεια, δεν ακούσαμε όμως και τόσα για τη Μέρκελ…

Μα, πρόκειται για τις δύο όψεις το ίδιου νομίσματος. Και η Μέρκελ μιλά με ξεκάθαρη γερμανική ιδιοτέλεια, μόνο που ελάχιστοι βρέθηκαν να το πουν.

Συγκεκριμένα, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι λύσεις για την Ευρώπη και, κατ’ επέκτασιν, για την Ελλάδα;

Η ταχύτατη οικονομική σύγκλιση σε τρεις άξονες. Πρώτον, ένα ισχυρό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με κεφάλαια άνω των 2 τρισ. ευρώ, τώρα που θα αφορά και σε Ισπανία και Ιταλία. Δεύτερον, η έκδοση ευρωομολόγου και, τρίτον -στο βάθος- η τύπωση χρήματος, αν δεν υπάρχουν αυτά τα 2 τρισ. Τότε μόνο θα δείξουμε στις αγορές ότι είμαστε σοβαροί.

Επιμένω: Είστε αισιόδοξη ότι όλα αυτά θα γίνουν;

Θα γίνουν, αλλά θα μας πάρει τόσο χρόνο που, στην πορεία, θα έχουν εξαντληθεί πολλές χώρες. Φοβάμαι, δε, ότι το περιεχόμενο της εξάντλησης δε θα περιοριστεί σε δυσκολίες διαβίωσης, αλλά θα φτάσει μέχρι την εξαθλίωση.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο, πώς βλέπετε την κυβέρνηση Παπαδήμου;

Τουλάχιστον, έφερε μια ηρεμία.

Σε συνθήκες ισορροπίας τρόμου, όμως…

Ναι, και μάλιστα δεν ξέρω καν πόσο μπορεί να διαρκέσει η ηρεμία, έστω και υπό τις συνθήκες που περιγράφετε.

Τι πρέπει να γίνει, λοιπόν;

Πρέπει να γίνουν πολλά για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Το μόνο σημείο της ευρωπαϊκής κριτικής κατά της Ελλάδας που είναι δικαιολογημένο αφορά στις κρατικές δομές. Σε ένα σύστημα χωρίς αρχή και τέλος. Ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, διαδικασίες που στοιβάζονταν επί δεκαετίες από τα δύο μεγάλα κόμματα, αυξάνοντας το κόστος για τον πολίτη και τον κρατικό προϋπολογισμό. Το κράτος τιμωρεί τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα με όποιον τρόπο μπορεί. Με συνέπεια, τώρα που συρρικνώνεται το Δημόσιο, να μην υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα απορροφήσουν τους ανέργους. Τόσα χρόνια, οι Έλληνες επιχειρηματίες που δεν ήθελαν τους ξένους επενδυτές, σε συνεργασία με τους συνδικαλιστές και την Αριστερά θανάτωσαν την ανάπτυξη.

Πώς θα την αναστήσουμε;

Πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελληνική δημόσια διοίκηση.

Το έλεγε και ο Καραμανλής. Δεν το έκανε, όμως…

Πρόκειται, ακριβώς, για την αποτυχία των δύο μεγάλων κομμάτων, σε συνδυασμό με την Αριστερά που έκανε ό,τι μπορούσε για να πετροβολήσει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Ο Λουκάς Παπαδήμος και η κυβέρνησή του μπορούν;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ενδεδειγμένη προσωπικότητα, γιατί δεν είναι πολιτικός και, άρα, δεν βαρύνεται από το πολιτικό κόστος. Οι υπουργοί του, όμως… Πρέπει να έχουν το βλέμμα στη διάσωση του τόπου και όχι στη διάσωση των κομμάτων τους.

Πώς κρίνετε το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός δέχθηκε να τεθεί επικεφαλής μιας εξαιρετικά πολυμελούς κυβέρνησης, στέλνοντας ένα πολύ αρνητικό μήνυμα «με το καλημέρα»;

Θεωρώ ότι ο κ. Παπαδήμος εστιάζει το ενδιαφέρον του για τη διάσωση της Ελλάδας σε 8-10 παραγωγικά υπουργεία. Το ερώτημα πρέπει να τεθεί στους υπουργούς που διαγκωνίζονται για την καρέκλα και ιδιαίτερα σε αυτούς που παρέμειναν από την κυβέρνηση Παπανδρέου: Τι θα την κάνουν την καρέκλα; Δεν καταλαβαίνουν οι ίδιοι ότι είναι πια περιττοί;

Πείτε μου δύο συγκεκριμένα πράγματα με άμεση ωφέλεια για τον Ελληνα πολίτη, τα οποία -κατά τη γνώμη σας- πρέπει ο πρωθυπουργός να τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας του.

Πρώτον, να μειωθούν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ. Δεν αναφέρομαι σε είδη ένδυσης, για παράδειγμα. Πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν να ντυθούν για να βγάλουν τα επόμενα χρόνια. Αναφέρομαι σε βασικά είδη, διατροφής. Οι άνθρωποι που καλούνται να ζήσουν με 300 ευρώ, να έχουν τουλάχιστον να φάνε. Και, στο σημείο αυτό, πρέπει όλοι να συνεισφέρουν. Και οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ. Δεύτερον, να προχωρήσει μια κεντρική ευρωπαϊκή ρύθμιση για τα δάνεια. Για τα στεγαστικά των νοικοκυριών και για τα επιχειρηματικά των μικρομεσαίων.

Τι πιστεύετε ότι θα προκύψει από τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές;

Πιστεύω ότι πάμε προς βραχύβια σχήματα. Γι’ αυτό και δεν κατανοώ την πίεση Σαμαρά για εκλογές. Δεν καταλαβαίνει ότι κινδυνεύει να γίνει πρωθυπουργός και να «διαγραφεί» σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, όπως ο Γ. Παπανδρέου; Αυτό θέλει;

Θεωρείτε, λοιπόν, πως αυτή τη στιγμή πρέπει να πορευθούμε με το σημερινό σχήμα, υπό τον Λ. Παπαδήμο;

Ναι. Μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Εστω και η άσχημη κατάσταση. Γιατί είναι καλύτερο να ξέρεις πως πρέπει να ζήσεις με 500 ευρώ, αλλά ταυτόχρονα ότι αυτό είναι και δε θα χειροτερέψει αύριο το πρωί, από το να ζεις διαρκώς με τον τρόμο τι σου ξημερώνει. Μόνο αφού το επιτύχουμε αυτό, θα έχουμε σταθερό πολιτικό σκηνικό. Γι’ αυτό και, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει καμία σημασία ποιος θα βγει στις επόμενες εκλογές.

Παρά ταύτα, θα ήσασταν υπέρ μιας συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΛΑΟΣ;

Αν είναι απαραίτητο για να αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες, ναι.

Σας φοβίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δεινή θέση, την ώρα που το διεθνές πολιτικό τοπίο -Ρωσία, Τουρκία, αραβικός κόσμος- είναι τόσο ρευστό;

Ναι. Στην Τουρκία, η ασθένεια Ερτογάν έδειξε ότι, εν πολλοίς, πρόκειται για one man show και, άρα, δε γνωρίζει κανείς τι μπορεί να μας προκύψει την επόμενη μέρα. Την ίδια στιγμή, η αραβική άνοιξη αποδεικνύεται φιάσκο, με τους ισλαμιστές να επικυριαρχούν. Στη Ρωσία, η αμφισβήτηση του Πούτιν μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου…

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!