ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Το μεγάλο μας τσίρκο

Το μεγάλο μας τσίρκο

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα-που τραγούδαγε παλιά ο άτυχος στη ζωή Λάμπης Λιβιεράτος.

Τώρα να δούμε πόσα ίδια χωράει ο σάκος που η χθεσινή γνωμοδότηση-βόμβα του ελεγκτικού συνεδρίου, χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την περικοπή (και μάλιστα αναδρομικά από 1-7-2012) όλων των χιλιάδων συντάξεων των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν τώρα 20.000 περίπου δικαστικοί, στρατιωτικοί, γιατροί του ΕΣΥ, διπλωμάτες και πανεπιστημιακοί που είδαν να μειώνονται οι συντάξεις τους μέχρι και 50%, να προσφύγουν στα δικαστήρια και να πάρουν πίσω τις συντάξεις που είχαν, αναδρομικά τα ποσά που τους έκοψαν ακόμη και τους τόκους των μειωμένων τους συντάξεων.

Πιάσ’το αυγό και κούρευ’το δηλαδή. Γιατί απλά δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά για να επιστραφούν σε όσους δικαιωθούν από τα δικαστήρια.

Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το άλλο είναι ότι όλοι αυτοί οι φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικα που επέβαλαν αυτό το κούρεμα των συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια δεν έκαναν το κόπο πριν πάρουν τις αποφάσεις τους να ρωτήσουν ένα δικαστικό, ένα συνταγματολόγο, ένα εκπρόσωπου του ελεγκτικού συνεδρίου αν είναι νόμιμες ή παράνομες αυτές οι περικοπές των συντάξεων.

Απλά πήραν τη χατζάρα τους και όποιον πάρει ο Χάρος.

Κάπως έτσι πορεύεται στον χρόνο το μεγάλο μας τσίρκο που λέγεται Ελλάδα. Το γεγονός και μόνο ότι τώρα τα ελληνικά δικαστήρια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις χιλιάδες αγωγές κατά του κράτους όλων αυτών των υπαγόμενων στα ειδικά μισθολόγια που θα ζητούν τα λεφτά τους πίσω, αποκαλύπτει με ποιο κράτος-κουρελού έχουμε να κάνουμε.