ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Ήρθαν να απειλήσουν και να εκβιάσουν

Ήρθαν να απειλήσουν και να εκβιάσουν

Ας είμαστε ρεαλιστές. Προβλέπεται αιματοχυσία στη σύγκρουση ελληνικής κυβέρνησης-τρόικας, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα.

Οι Ντάισελμπλουμ και Βίζερ ήρθαν στην Αθήνα για να μας απειλήσουν και να μας εκβιάσουν, κινούμενοι ακριβώς επάνω στη γραμμή Σόιμπλε: «δεν συζητάμε καν για μείωση του χρέους, αν δεν δεχτείτε όλα αυτά που σας ζητάμε από το Νοέμβριο, δεν σας δίνουμε ούτε ευρώ ούτε παράταση για διαπραγμάτευση. Όλα τελειώνουν 28 Φεβρουαρίου, που λήγει και η προθεσμία που έχει η Ελλάδα».

Αυτή είναι η γραμμή τους. Η σύγκρουση δεν είναι με το ΔΝΤ. Αυτοί, απλά, θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους που μας δάνεισαν (και είναι τα πιο λίγα). Η σύγκρουση δεν είναι ούτε με την ΕΚΤ, που τρέμει την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και άρα ο Ντράγκι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα βρει τη μέθοδο να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με την Κομισιόν, το μεγαλύτερο αγκάθι, είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Ρωσίας, αλλά σίγουρα θα βρεθεί διπλωματικός τρόπος να ξεπεραστεί και το πρόβλημα αυτό.

Ας δούμε την αλήθεια κατάματα. Η σύγκρουση είναι μεταξύ Αθηνών-Βερολίνου, μεταξύ Τσίπρα-Μέρκελ. Η σκληρή Γερμανίδα καγκελάριος, με το εξαπτέρυγό της Σόιμπλε, δεν θα αφήσει ούτε εκατοστό εδάφους στον Τσίπρα να κινηθεί πολιτικά, για αμφισβήτηση της γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη.

Αλίμονο αν τσαλακωθεί έστω και ελάχιστα το γερμανικό ιμπέριουμ στην Ευρώπη από μία πολιτική νίκη του Τσίπρα, έστω και μικρή, σε διεθνές επίπεδο. Γιατί τότε ακολουθούν και οι «Podemos» της Ισπανίας, η «Die Linke» μέσα στη Γερμανία, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι και οι μισοί σχεδόν λαοί της Ευρώπης, που υποφέρουν κάτω από την οικονομική μπότα των Γερμανών.

Θέλει το Βερολίνο από την αρχή, να τσακίσει κάθε φωνή ελληνική, που θα δημιουργήσει ελπίδα στην Ευρώπη, για μία άλλη μέρα, χωρίς την εξοντωτική λιτότητα που επιβάλλει η Μέρκελ και το εξαπτέρυγό της.

Αυτή τη σκληρή, απάνθρωπη στάση έναντι της Ελλάδας από την τρόικα, παρουσιάζει σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ. Και αλίμονο εάν τους δώσουμε την εικόνα, ότι υποχωρούμε από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Σχετικές ειδήσεις