ΜΑΡΚΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ

Όταν ο Σημίτης άδειαζε την εξωτερική πολιτική της χώρας

Όταν ο Σημίτης άδειαζε την εξωτερική πολιτική της χώρας

Σαν σήμερα, πριν 17 χρόνια,ο Σημίτης ενώπιον του Κλίντον άδειαζε την εξωτερική πολιτική της χώραςκαι… άνοιγε το δρόμο στο ΓΑΠ!

Του Μάρκου Μουζάκη

Στις 9 Απρίλη του 1996, περίπου δυο μήνες μετά την κρίση των Ιμίων με τη θλιβερή κατάληξη "no ships, totroops, no flags" που σηματοδοτούσε την αποδοχή των τούρκικων ιταμών αξιώσεων για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο (το Newsbomb.gr με εκτενές αφιέρωμα αποκάλυψε όλο το δραματικό παρασκήνιο) ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Για το παρασκήνιο εκείνης της συνάντησης ελάχιστα έγιναν γνωστά στον ελληνικό λαό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως ο Κ. Σημίτης δεν ενημέρωσε μετά την επιστροφή του ούτε τον Α. Παπανδρέου, ο οποίος παρέμενε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο ο Αντρέας ενημερώθηκε για τη συνάντηση μεnon paper που ετοίμασε φίλος του στο επιτελείο του Κλίντον και έφτασε στα χέρια του μέσω… ενός μυστηριώδους άλλου φίλου του.

Μόλις ενημερώθηκε απ’ το non paper είπε σε πολύ δικούς του ανθρώπους, με τους οποίους συνομιλούσε εκείνη την περίοδο ότι «ανησυχώ πάρα πολύ για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα»!

Μάλιστα ετοίμαζε και σχετική παρέμβαση στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ήταν προγραμματισμένο για τις 26 Ιουνίου, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος, στις 23 Ιουνίου.

Εμείς γνωρίζουμε, ότι για το non paper εκείνο είχε ενημερώσει τουλάχιστον τους Κάρ. Παπούλια, Γερ. Αρσένη, Αντ. Λιβάνη.

Λίγο αργότερα το non paper διέρρευσε και δημοσιεύτηκε σε ορισμένα θαρραλέα έντυπα, όπως «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ», τοNEMECIS της Λιάνας Κανέλλη, ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Βέβαια ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ το δημοσίευσε με την επισήμανση ότι είναι μάλλον πλαστό…

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι δεν ήταν πλαστό.

Άλλωστε… επιβεβαιώθηκε, σε όλα τα σημεία του!

Δηλαδή θα μπορούσε να ήταν πλαστό μόνο αν κάποιος… μελλοντολόγος το έγραφε και μάλιστα μελλοντολόγος με απίθανα εξαιρετικές ικανότητες!

Τι ήταν αυτό όμως που ανησύχησε τον Α. Παπανδρέου;

Σε όλα τα σημεία του non paper αναδεικνύεται η αγχώδης προσπάθεια του Κ. Σημίτη να δώσει εξετάσεις στον Κλίντον, να υπογραμμίσει ότι αλλάζει σε όλα την πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική, ότι –με λίγα λόγια- θα είναι υπάκουος, πρόθυμος!

Μάλιστα με ιδιαίτερο πάθος έδειξε να αδειάζει τις θέσεις του Αντρέα για τα εθνικά θέματα!

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται ως σημαντικά στοιχεία από κείνη τη συνάντηση:

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στην κρίση του Αιγαίου…

Αυτό το απέδωσε σε πολιτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα!

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Κλίντον ότι θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την υλοποίηση της πολιτικής τους στην περιοχή και ότι υποστηρίζει τα αμερικάνικα μέτρα εμπάργκο εναντίον της Λιβύης, του Ιράκ και άλλων χωρών…

Ο πρωθυπουργός Σημίτης υπέδειξε ότι αντίθετα με την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου έναντι του αραβικού κόσμου, η δική του θέση είναι αυτή της στήριξης της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος της FYROM και ζήτησε απ’ τον πρωθυπουργό να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός Σημίτης επέκρινε τις θέσεις των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, ειδικά μάλιστα αυτές των συναδέλφων του στο ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν σ’ αυτό το αδιέξοδο!

(Είπε ο Σημίτης) ότι οι σκληροπυρηνικοί απ’ όλα τα κόμματα τον απειλούν με απόσυρση της εμπιστοσύνης τους στη Βουλή, αν συμβιβαστεί στο θέμα του ονόματος ή των νησιών!

Και το καλύτερο;

Το non paper κλείνει ως εξής:

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κλίντον για την καλοσύνη του να τον δεχτεί και υπέδειξε ότι εφεξής ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα ενεργεί ως συνδετικός αξιωματούχος κι εμπιστευτικός δίαυλος με τον Πρόεδρο!

Είπατε τίποτα;

Ναι, το non paper ήταν… πλαστό, όπως φώναζαν τότε οι συνεργάτες του Σημίτη!

Μόνο που επιβεβαιώθηκε σε όλα τα σημεία του!