ΠΑΙΔΙ

Ξανθούλα και Σλιμ: Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης του μεσοπολέμου

Ξανθούλα και Σλιμ: Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης του μεσοπολέμου

Ο Λοχίας Χέρμπερτ Γρίνγκλι, ήταν ένας από τους 17.000 Αυστραλούς που υπηρέτησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν μεταξύ αυτών που συλλάβανε οι Γερμανοί, τον Απρίλιο του 1941 κατά την διάρκεια της εκκένωσης των δυνάμεων της κοινοπολιτείας από την Ελλάδα.

Κατάφερε να διαφύγει από ένα Γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, το οποίο βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβρη του 1941. Βρέθηκε στο χωριό της Ρητίνης όπου μια οικογένεια τον φιλοξένησε.

Ο δάσκαλος του χωριού, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, τον κράτησε στο σπίτι του για περισσότερο από 6 μήνες με μεγάλο ρίσκο για την ζωή του. Ο δάσκαλος είχε μια κόρη, η οποία τότε ήταν14 ετών, την Ξανθούλα. Κάνεις όμως δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι 9 χρόνια μετά η Ξανθούλα θα γινόταν σύζυγος του στρατιώτη από την Αυστραλία.Του Χέρμπερτ Γρίνγκλι ή όπως τον φώναζαν Σλίμ!

Εφόσον βρισκόταν στο σπίτι του Παπαδόπουλου, αποφάσισε να ενταχθεί με την Ελληνική αντίσταση και να πολεμήσει μαζί τους μέχρι το 1943 όπου δραπέτευσε και πήγε στην Τουρκία, ενώ τελικά ο δάσκαλος και πατέρας της Ξανθούλας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 13 Ιανουαρίου του 1944 αφήνοντας πίσω την οικογένειά του.

Η ζωή συνεχίζεται για την οικογένεια Παπαδόπουλου και μεγαλώνοντας η Ξανθούλα άρχισε να μαθαίνει Αγγλικά.Τότε βρήκε μαζί με κάποιες φωτογραφίες ένα χαρτί με το όνομα του Χέρμπερτ αλλά και την διεύθυνσή του. Έγραψε λοιπόν το γράμμα με τα λίγα αγγλικά που ήξερε και λίγες εβδομάδες αργότερα έλαβε απάντηση. Ο Σλίμ τη θυμήθηκε και φυσικά δεν ξέχασε τον πατέρα της ο οποίος τον είχε υπό την προστασία του τόσο καιρό. Του είχε σώσει την ζωή. Έτσι την προσκάλεσε στην Αυστραλία.

Μετά από 12 μήνες αλληλογραφίας, η Ξανθούλα δέχθηκε να πάει στην Αυστραλία ενώ είπε στον Σλίμ πως αν δει ότι η σχέση τους δεν προχωράει καλά θα έπρεπε να της πληρώσει τα έξοδα για να μπορέσει να γυρίσει πίσω. Η Ξανθούλα πήγε τελικά και μόλις πέντε εβδομάδες μετά την άφιξή της εκεί, παντρεύτηκε τον Σλιμ σε μια ελληνική ορθόδοξη εκκλησία.

Η Ξανθούλα έκανε δύο παιδιά με τον Σλιμ, τον Ιωάννη και τον Μιχαήλ και ο Σλιμ ξεκίνησε να μαθαίνει Ελληνικά κάτι που τον βοήθησε ώστε να γίνει επιθεωρητής για την Αυστραλιανή ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ο Σλίμ με την Ξανθούλα έζησαν 45 ευτυχισμένα χρόνια μαζί και τελικά ο Σλιμ πέθανε από καρκίνο το 1995 σε ηλικία 75 ετών.

Η Ξανθούλα είναι τώρα 86 ετών, μόνιμος κάτοικος του Ringwood και πρόσφατα την κάλεσαν για να καταθέσει στεφάνι προς τιμήν όσων έχασαν την ζωή τους στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Καλή σας μέρα και χρόνια πολλά!

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ.

Επίσης μπορείτε να με βρείτε στο φυσικό μου περιβάλλον.