ΠΑΙΔΙ

Η γυναίκα - σύμβολο, σε μία φωτογραφία που στιγμάτισε την Αμερική

Η γυναίκα - σύμβολο, σε μία φωτογραφία που στιγμάτισε την Αμερική

Μια φωτογραφία με μια γυναίκα, φθαρμένη, ανεμοδαρμένη, με την απελπισία σχηματισμένη στο πρόσωπό της, δύο παιδιά στους ώμους της και ένα βρέφος στην αγκαλιά της, έγινε το σύμβολο της μεγάλης ύφεσης στην Αμερική.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Μάρτη του 1936 σε ένα στρατόπεδο, όπου ζούσαν κάποιοι εποχικοί υπάλληλοι που εργάζονταν στον τομέα της γεωργίας σε ένα μέρος περίπου 175 μίλια βόρεια από το Λος Άντζελες.

Η Ντοροθέα Λάντζ, επαγγελματίας φωτογράφος ήταν μέλος μια ομάδας φωτογράφων που τεκμηρίωναν την επίδραση των ομοσπονδιακών προγραμμάτων για την βελτίωση των αγροτικών συνθηκών. Μπήκε στο αμάξι να γυρίσει στο σπίτι της και καθώς οδηγούσε είδε μια πινακίδα για το στρατόπεδο και εκεί σκέφτηκε να αναβάλει τον γυρισμό για λίγο και να μπει μέσα για να βγάλει φωτογραφίες. Μπαίνοντας αντίκρισε μια γυναίκα που της τράβηξε το ενδιαφέρον και αμέσως την τράβηξε φωτογραφίες. Η γυναίκα, μητέρα 7 παιδιών, ήταν στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.

Πλησίασε την πεινασμένη γυναίκα. Άρχισε να την τραβάει φωτογραφίες αλλά η γυναίκα δεν της μίλησε και δεν της έκανε καμία ερώτηση. Η φωτογράφος δεν ρώτησε το όνομά της ή την ιστορία της. Η γυναίκα της είπε μόνο την ηλικία της. Ήταν 32 ετών. Για να ζήσουν έτρωγαν καταψυγμένα λαχανικά που έβρισκαν γύρω στον αγρό και τα παιδιά της σκότωναν πουλιά για να τα μαγειρέψει. Μόλις είχαν πουλήσει τα λάστιχα από το αυτοκίνητό τους για να μπορέσουν να αγοράσουν λίγα τρόφιμα. Είχε την πιο λιτή σκηνή και καθόταν εκεί με τα παιδιά της γύρω της. Φάνηκε σα να σκέφτηκε ότι οι φωτογραφίες ίσως τη βοηθούσαν και έτσι άφησε τη φωτογράφο να κάνει την δουλειά της ανενόχλητη.

Μόλις γύρισε σπίτι η Ντοροτέα ενημέρωσε τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας στην οποία εργαζόταν με βάση το Σαν Φρανσίσκο για το πόσο άσχημα περνούν οι εργαζόμενοι στο στρατόπεδο και του παρουσίασε δύο από τις φωτογραφίες της. Ο αρχισυντάκτης αμέσως ενημέρωσε τις ομοσπονδιακές αρχές και δημοσίευσε ένα άρθρο με τις εικόνες τις Ντοροτέα. Το αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση να ετοιμάσει ένα φορτίο με τρόφημα για το στρατόπεδο.

Η φωτογραφία με τη μητέρα και τα παιδιά είναι η φωτογραφία της «Μεγάλης ύφεσης» και αργότερα έγινε και γραμματόσημο!

Καλή σας ημέρα!

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ.

Επίσης μπορείτε να με βρείτε στο φυσικό μου περιβάλλον.