FUN TIME

Για 4 μήνες φτάνουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας

Για 4 μήνες φτάνουν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας

Ραγδαία μειώνονται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματοοικονομικούς κύκλους ως αποτέλεσμα της κεντρικής Τράπεζας της χώρας να κρατήσει σταθερή την συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος η αξία του οποίου έχει υποτιμηθεί κατά 18,5 % μέσα στο 2011.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας στις αρχές της εβδομάδας ήταν 88,2 δισ δολάρια (69,5 δις ευρώ) τα οποία επαρκούν για την κάλυψη των εισαγωγών της χώρας για 4 μήνες. Με δεδομένο ότι αυτή την εβδομάδα δαπανήθηκαν ακόμα 3 δις δολάρια για την στήριξη της τουρκικής λίρας γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση επιδεινώνεται αφού τα διαθέσιμα έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές του 2011.

Με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να φτάνει το 10% του ΑΕΠ δηλαδή 100 δις δολάρια (78,9 δις ευρώ) το πληθωρισμό στο 10,4% και το ΑΕΠ να αυξάνεται το 2011 κατά 8% χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις για την μελλοντική διατήρηση αυτού του ρυθμού τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τα προβλήματα έρχονται για την τουρκική οικονομία.

Το 2012 η τουρκική οικονομία θα πρέπει να δαπανήσει 130 δις δολάρια για εισαγωγές ενώ το εξωτερικό της χρέος φτάνει τα 200 δις δολάρια.

Αν και η κατάσταση δεν είναι αντίστοιχη με αυτή που αντιμετωπίζει η Ουγγαρία η τουρκική οικονομία θα πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή εξέταση λόγω των επερχόμενων αρνητικών εξελίξεων.

Πηγή:ellinonpaligenesia.blogspot.com