Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ελλάδα και Πορτογαλία μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη να βρει πάλι τις αξίες της (vid)

Χρήστος Θ. Παναγόπουλος Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης», τόνισε σήμερα (11/04/2016) ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr τις κοινές δηλώσεις των κ.κ. Τσίπρα και Κόστα

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τούτες τις μέρες ολοκληρώνεται η πιο δύσκολη αξιολόγηση, πρόσθεσε ότι τα συζήτησαν αυτά με τον κ. Κόστα και πως κατέληξαν στην κοινή πεποίθηση ότι «κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα τής πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων». «Σ' αυτή την κοινή πεποίθηση θα συνεργαστούμε», επισήμανε πρωθυπουργός.

«Η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια», τόνισε.

«Έχοντας υποστεί η Ελλάδα την μεγαλύτερη καταστροφή χρειάζεται και η μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε σε μια κατάσταση κανονικότητα, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των αγορών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «όμως τη διεκδικούμε με μια εναλλακτική στρατηγική από εκείνη της συσσώρευσης χρέους και λιτότητας». Υπογράμμισε δε ότι «για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε ότι αυτόν τον δίκαιο αγώνα δεν τον διεξάγουμε μόνοι, αλλά έχουμε μια σειρά από κυβερνήσεις-συμμάχους».

Κριτική στο ΔΝΤ

«Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές και είναι παράδοξο εκείνοι που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, την ίδια στιγμή να επιμένουν στην εφαρμογή του λάθους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ, στις λανθασμένες εκτιμήσεις του οποίου παρέπεμψε.

«Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά με ανθρώπους, αλλά και με την ίδια την προοπτική της Ευρώπης», τόνισε και σχολίασε περί εμμονών «που ίσως έχουν κάποιοι τεχνοκράτες να επιβεβαιωθούν για λόγους καριέρας». «Αλλά για την Ευρώπη», υπογράμμισε, «που αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις, αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα, η ανάκαμψη, η κοινή προοπτική των λαών της».

«Πρέπει να σοβαρευτούμε και να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες, αλλά ότι αυτοί οι κανόνες δεν είναι αποτελεσματικοί», τόνισε και προσέθεσε ότι συνεπώς πρέπει να προσπαθήσεις να τους διορθώσεις.

Για το προσφυγικό

Ως προς το προσφυγικό ευχαρίστησε τον Αντόνιο Κόστα για την προσφορά της Πορτογαλίας να υποδεχθεί από την Ελλάδα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων για να μετεγκατασταθούν εκεί.

«Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση, θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχειας», είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, λαμβάνοντας τον λόγο.

«Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία», είπε ο κ. Κόστα, εξηγώντας ότι «γι' αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία», τόνισε και προσέθεσε ότι και σήμερα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση, «ώστε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης».

«Εμείς», συνέχισε ο κ. Κόστα, «βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος».