Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πανικό ο Τσίπρας: Ζητάει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup

Χρήστος Θ. Παναγόπουλος Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ειδήσεις | Αλέξης Τσίπρας: «Φωτογραφίζοντας» το ΔΝΤ και επισημαίνοντας ότι «κάποιοι θέτουν εσκεμμένα εμπόδια, εγείροντας παράλογες απαιτήσεις για την Ελλάδα, κάθε φορά που η χώρα φτάνει ένα βήμα πριν από το κλείσιμο μιας συμφωνίας», ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την Τετάρτη (05/04/2017) το άμεσο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης Αθήνας - Θεσμών, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Παίζει τα... ρέστα του ο πρωθυπουργός, παίζοντας ξανά το «χαρτί» της πολιτικής λύσης: «Να τελειώνουμε με αυτή την ατέρμονη διαπραγμάτευση» - Τουσκ:«Ελπίζω σε συμφωνία την Παρασκευή»

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Τουσκ

«Είπα στον κ. Τουσκ ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση στην Ελλάδα πως κάθε φορά που πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης, κάποιοι βάζουν εσκεμμένα εμπόδια, για να ροκανίσουν το χρόνο. Είπα με ειλικρίνεια στον κ. Τουσκ ότι τόσο εγώ όσο και η κυβέρνηση συνολικά δεν θα ανεχθούμε άλλα παιχνίδια σε βάρος των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα έχει υποβάλει ήδη αίτημα για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής δεν υπάρξει «λευκός καπνός».

tsipras tousk new 1

«Εξέφρασα την ανησυχία μου στον κ. Τουσκ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και του επισήμανα πως εάν δεν υπάρξει άμεσα λύση, τότε θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ, στο πλαίσιο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Πρέπει να τελειώσουμε άμεσα με αυτή την ατέρμονη διαπραγμάτευση», ανέφερε ο ο πρωθυπουργός.

Συνέχισε δε ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν παίζουμε ένα παιχνίδι, όπως όταν ήμαστε μικροί και παίζαμε τις κουμπάρες. Δεν παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού. Η εικόνα που έχουμε και εγώ και ο κ. Τουσκ, είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ, αφού έπλεξε, για πολλοστή φορά, το εγκώμιο των Ελλήνων για τις «άοκνες και επίμονες προσπάθειές τους να ξεπεραστεί η κρίση», δήλωσε: «Κάθε μέρα φτάνουμε πιο κοντά σε συμφωνία. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο Eurogroup την Παρασκευή».

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων Τσίπρα - Τουσκ

Αλέξης Τσίπρας:

- Για τις εξελίξεις στην οικονομία: Έχουμε φέρει δημοσιονομικά αποτελέσματα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που εκπλήσσουν φίλους και πολέμιους. Παρά τις συνήθεις προβλέψεις και τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το 2016 δεν κλείνει απλώς με μια υπέρβαση στόχου, αλλά με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί βάσει προγράμματος για το 2018.

- Υπάρχουν προοπτικές επιτέλους για την ολοκλήρωση του προγράμματος και τον τερματισμό των καταστροφολογικών σεναρίων, για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

- Ωστόσο, ακόμη και σήμερα ορισμένοι πιστωτές μας εμφανίζονται αμετανόητοι, εγείροντας, με δική τους ευθύνη, παράλογες απαιτήσεις και δημιουργώντας μια επικίνδυνη κωλυσιεργία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

- Είπα στον κ. Τουσκ ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση στην Ελλάδα πως κάθε φορά που πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης, κάποιοι βάζουν εσκεμμένα εμπόδια, για να ροκανίσουν το χρόνο. Είπα με ειλικρίνεια στον κ. Τουσκ ότι τόσο εγώ όσο και η κυβέρνηση συνολικά δεν θα ανεχθούμε άλλα παιχνίδια σε βάρος των Ελλήνων.

- Εξέφρασα την ανησυχία μου στον κ. Τουσκ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και του επισήμανα πως εάν δεν υπάρξει άμεσα λύση, τότε θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ, στο πλαίσιο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Πρέπει να τελειώσουμε άμεσα με αυτή την ατέρμονη διαπραγμάτευση.

Συζητήσαμε με τον κ. Τουσκ για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

- Για το μεταναστευτικό: Μιλήσαμε για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ωστόσο εξέφρασα τη δυσαρέσκειά μου στον κ. Τουσκ για την αδιαφορία που δείχνουν κάποια κράτη - μέλη της ΕΕ ως προς το δίκαιο καταμερισμό των προσφυγικών βαρών.

- Για την περιφερειακή ασφάλεια: Καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη αλλά και την αιματηρή επίθεση στη Συρία.

- Για τις ευρωτουρκικές εξελίξεις: Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο ως προς τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, οι οποίες μπορούν να ανακάμψουν μόνο μέσω από την αποκατάσταση της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης

Ντόναλντ Τουσκ: Από την προηγούμενη επίσκεψή μου στην Ελλάδα, τα πράγματα στη χώρα έχουν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση. Η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί τη νούμερο ένα πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση. Βελτίωση παρουσιάζει και ο τομέας του τουρισμού αλλά και οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

- Κάθε μέρα φτάνουμε πιο κοντά σε συμφωνία. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο Eurogroup την Παρασκευή (07/04/2017).

Τι ειπώθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό, ο κ. Τουσκ είχε εκφράσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής (07/04/2017).

«Έχουμε λίγο καλύτερη διάθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αποφάσεις που απορρέουν από αυτή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι σε αυτό το πλαίσιο, νιώθω πιο αισιόδοξα και ελπίζω και για τους δύο η διάθεση να είναι πιο αισιόδοξη αύριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ήρθα ως φίλος, η Αθήνα είναι σαν το δεύτερο σπίτι μου και αυτό δεν είναι ένα σύνθημα είναι η αλήθεια», επισήμανε - μεταξύ άλλων - ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Είναι εξαιρετικής σημασίας να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για να διατηρήσουμε την ενότητα και τη σταθερότητα στην περιοχή. Για να διατηρήσουμε την οικονομική κρίση πίσω μας πλέον αλλά και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των σημαντικών συμφωνιών που είχαμε για τους πρόσφυγες. Είναι εύθραυστη η συμφωνία αλλά πρέπει να τη διατηρήσουμε».

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τη διαπραγμάτευση

Δείτε εδώ περισσότερα θέματα για τον Αλέξη Τσίπρα