ΑΠΟΨΕΙΣ

Όλοι εναντίον του Ερντογάν – Ραγδαίες εξελίξεις και στο βάθος...ΔΝΤ

Όλοι εναντίον του Ερντογάν – Ραγδαίες εξελίξεις και στο βάθος...ΔΝΤ

Σε «Συμπληγάδες» η τουρκική οικονομία - Ανεργία, πείνα, αβεβαιότητα στην γειτονική χώρα - Εγκλωβισμένος στα πάθη και τις εμμονές του ο Τούρκος πρόεδρος, επειμένει να απειλεί τους πάντες - Πιο ορατό από ποτέ το ενδεχόμενο εκλογών. 

Σε δραματική εξελίσσεται η κατάσταση στην Τουρκία, με την οικονομία να παραπαίει, τον λαό να αδυνατεί να προμηθευτεί ακόμα και τα απαραίτητα και τον Ερντογάν να προσπαθεί από τη μία να... παραμυθιάσει το λαό και από την άλλη να αντιμετωπίσει τα πυρά της αντιπολίτευσης που του ζητά επιμόνως εκλογές.

Το οικονομικό «κραχ» είναι πλέον πιο ορατό από ποτέ, με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ να ενημερώνουν τους καταναλωτές πως μπορούν να αγοράζουν έως δύο συσκευασίες καφέ, ζάχαρης και λαδιού. Η ισοτιμία της λίρας ξεφεύγει από τον έλεγχο των Αρχών και «βουλιάζει» σε ιστορικά χαμηλά, με την ισοτιμία με το ευρώ να σπάει κάθε ρεκόρι και να κλείνει την Τρίτη (23/11) στα 13,8. Παράλληλα, ο βασικός μισθός στην Τουρκία, υποχώρησε στα 230 δολάρια, πιο κάτω από τους μισθούς στην Κίνα, ενώ οι επενδυτές, ο ένας μετά τον άλλον γυρνούν την πλάτη στη γειτονική χώρα.

Η «αχίλλειος πτέρνα» του Ερντογάν

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα, με αναλυτικά ρεπορτάζ και αδιάσειστα στοιχεία στο Newsbomb.gr πως η τουρκική οικονομία βρίσκεται υπό κατάρρευση και στη χώρα που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου Προέδρου οραματίζεται να γίνει η προστάτιδα όλου του ισλαμικού κόσμου, η κατάσταση τείνει να εκτροχιαστεί τελείως.

Το οικονομικό πεδίο αναδεικνύεται ως αχίλλειος πτέρνα του καθεστώτος, με τις εξελίξεις ωστόσο να επηρρεάζουν και άλλες χώρες, μιας και η Τουρκία είναι μια τεράστια χώρα και πολλοί έχουν εκεί οικονομικά συμφέροντα. Ήδη στην Ευρώπη υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς, οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας θα προκαλέσει ντόμινο οικονομικών εξελίξεων και στην Ευρώπη.

Μόνη λύση για τον «σουλτάνο», η εξωτερική βοήθεια. Μπορεί το Κατάρ να είναι βασικός αιμοδότης της Τουρκίας, ωστόσο, φαίνεται πως πλέον τα χρήματα και από εκεί δεν φτάνουν. Άρα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Και μπορεί ο Ερντογάν να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να... τους κάνει τη χάρη και να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Δύση, ωστόσο, έμπειροι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η προσφυγή του εκεί, είναι μονόδρομος.

Το ερώτημα βεβαίως είναι, μπορεί το ΔΝΤ να χρηματοδοτήσει μια τόσο μεγάλη χώρα σαν την Τουρκία; Μπορεί να πάρει τέτοιο ρίσκο; Επισημαίνουμε απλώς ότι η 7 φορές μικρότερη πληθυσμιακά Ελλάδα, χρειάστηκε 110 δισ. ευρώ για να ορθοποδήσει και τουλάχιστον 10 χρόνια σκληρών οικονομικών πολιτικών, με μνημόνια, μεσοπρόθεσμα, τρόικες και τα... ρέστα!

Τι θα κάνει λοιπόν ο Ερντογάν; Θα προσφύγει στο ΔΝΤ; Αν όχι, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κοινωνική και πολιτική κατακραυγή. Έχει τα... κότσια να το κάνει; Ο Ερντογάν προ δεκαετίας ναι, θα είχε τα κότσια να το κάνει. Ο σημερινός που καταρρέει και σωματικά και πολιτικά, όχι. Ξεκάθαρα όχι.

Ξεσηκωμός στην Τουρκία - Τι θα τρώμε;

Την απάντηση την έδωσαν και οι Τούρκοι πολίτες, σε διαδήλωση το βράδυ της Τρίτης (23/11). «Κάποιοι λένε ότι θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς στην κάλπη το 2023. Ρωτάμε: Τι θα τρώμε μέχρι το 2023; Δεν έχουμε την υπομονή ούτε τη δύναμη να περιμένουμε άλλα δύο χρόνια. Στεκόμαστε ενάντια στη φτώχεια!» αναφέρουν οι Τούρκοι, που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν.

Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι υπεύθυνος είναι ο ίδιος και η πολιτική του. Ο «σουλτάνος», έχοντας ανοίξει πολλά στρατιωτικά μέτωπα, από τον Καύκασο μέχρι την Αφρική, δημιουργώντας μη κοστολογημένα φαραωνικά έργα, κατασκευάζοντας χρυσά παλάτια για τον ίδιο ώστε να ικανοποιήσει τα προσωπικά του κόμπλεξ και με τη διαφθορά να είναι στο... αίμα του τουρκικού καθεστώτος, η τουρκική οικονομία έφτασε στο όριο της διάλυσης, κυριολεκτικά.

Πλέον, η δεινή οικονομική κατάσταση στην τουρκική κοινωνία έχει φτάσει σε απροχώρητο σημείο. Οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν ακόμη και τα βασικά είδη και πλέον κανένα νεοοθωμανικό όραμα και καμία «Γαλάζια πατρίδα» δεν γεμίζει τα άδεια στομάχια των Τούρκων.

Το βράδυ της Τρίτης (23/11), Τούρκοι πολίτες καίνε συμβολικά ψεύτικα δολάρια, δηλώνοντας πως έχουν φτάσει στα όριά τους, μετά και τη νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας που σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση κατακεραυνώνει τον Ερντογάν ζητώντας προσφυγή στις κάλπες. Ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου ακύρωσε όλο του το πρόγραμμα για να ασχοληθεί με την οικονομική κρίση και επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα. «Μέχρι χθες μας έλεγαν ότι η Ελλάδα έχει καταστραφεί, η Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση, η Ελλάδα χρεωκόπησε. Στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι κατά 2,7 φορές μεγαλύτερος, δηλαδή περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από το βασικό μισθό της Τουρκίας. Ποιος είναι σε άθλια κατάσταση;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κιλιντζάρογλου χαρακτήρισε μάλιστα τον Ερντογάν «απειλή» για την τουρκική δημοκρατία, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε πως «ο Ερντογάν είναι προδότης».

Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα θα είναι καταιγιστικές το επόμενο διάστημα, μιας και όλα δείχνουν πως το πολιτικό κεφάλαιο Ερντογάν ολοκληρώνεται και ο τουρκικός λαός μπαίνει σε νέες περιπέτειες με προσφυγή στο ΔΝΤ ΚΑΙ ξένη επιτροπεία στη χώρα. Είναι δεδομένο πως όποια κυβέρνηση κι αν έρθει μετά τον Ερντογάν, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Στραβελάκης: Η αλήθεια για τον κορονοϊό και τα τρία ψευδώς αρνητικά τεστ

Κρούσματα σήμερα: 8.100 νέα - 91 θάνατοι και 597 διασωληνωμένοι

Βουλγαρία: Η τραγική ειρωνεία με τον οδηγό του λεωφορείου & οι περιγραφές με τα στοιβαγμένα πτώματα