ΑΠΟΨΕΙΣ

Το πραγματικό... Survivor είναι η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα

Το πραγματικό... Survivor είναι η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η φράση «ζούμε από τύχη», ήρθε στα χείλη όλων μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τους δεκάδες νεκρούς από τη σύγκρουση τρένων τη νύχτα της Τρίτης (28/2).

Θέλοντας και μη, ένα από τα θέματα που συναντά κανείς σε διαδίκτυο, τηλεόραση ακόμα και ραδιόφωνο το τελευταίο διάστημα, είναι οι εξελίξεις στο… Survivor. Το ριάλιτι επιβίωσης συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, με τους Έλληνες να ταυτίζονται πότε με τη μπλε και πότε με την κόκκινη ομάδα, να… αγωνιούν για το αν οι παίκτες θα φάνε, θα έχουν έπαθλο επικοινωνίας ή θα εξασφαλίσουν ασυλία. Ενίοτε, «αρπάζονται» και στα social media για το αν η ψηφοφορία έγινε μετά από «μαγείρεμα» κάποιας «κλίκας» ή για το αν «έκλεψε» κάποιος παίκτης σε ένα αγώνισμα, και πάει λέγοντας. Όλα αυτά, σε ένα ριάλιτι που ονομάζεται Survivor και στο οποίο οι συμμετέχοντες έχουν πάει κατ’ επιλογή και όχι καταναγκαστικά, ενώ για να βρεθούν στον Άγιο Δομίνικο αμείβονται πλουσιοπάροχα.

Βλέποντας τις σκηνές από τον Άγιο Δομίνικο, τα βράδια περνούν και ξεχνάμε ότι το πραγματικό Survivor είναι… εδώ. Στην Ελλάδα των τελευταίων, πολλών, δεκαετιών. Στην Ελλάδα που έχει πάψει να «νιώθει» από όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα των πολιτών της, και που ενδιαφέρεται για την καθημερινότητα των παικτών του ριάλιτι επιβίωσης. Ξεχνάμε ότι αντί για τα 5.000 ευρώ την εβδομάδα που λαμβάνουν οι Survivors ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας περιμένει τα Market Pass, τα επιδόματα, τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις έτσι ώστε να επιβιώσει. Ξεχνάμε ότι αντί για αγωνίσματα επάθλων, στην Ελλάδα πρέπει να αγωνιστείς για να επιβιώσεις από φωτιές, σεισμούς, ατυχήματα και δυστυχήματα.

Το πραγματικό Survivor, ο πραγματικός αγώνας επιβίωσης είναι αυτός που μας κάνει να αναφωνήσουμε πολλές φορές πως «ζούμε από τύχη». Διότι δεν είναι, πια, υπερβολή να πει κανείς πως στην Ελλάδα κινδυνεύεις σε όποια περιοχή της χώρας κι αν βρίσκεσαι. Είτε από φυσικές καταστροφές, είτε από εγκληματική αδιαφορία και ανευθυνότητα, όλων όσοι είναι υπεύθυνοι για υποδομές, εύρυθμη λειτουργία του κράτους και προστασία των πολιτών. Πώς μπορεί να κατηγορήσει, πλέον, κανείς όσους λένε πως στην Ηλεία κινδυνεύεις να καείς, στη Μάνδρα να πνιγείς, στην Εύβοια και τα δύο, στο Μάτι να ζήσεις ένα ολοκαύτωμα και στα Τέμπη να βιώσεις τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία όλων των εποχών στη χώρα, όταν είσαι κάτοικος Ελλάδας;

Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι το Survivor το ζούμε καθημερινά στο πετσί μας, πολύ πιο έντονα από όσο το… βλέπουμε τα βράδια στην TV μας, τόσο πιο εύκολα θα καταλάβουμε πως έχουμε κι εμείς το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για αυτή την κατάσταση, αλλά και τη δύναμη αν όχι να την αλλάξουμε πλήρως, να τη βελτιώσουμε σε μεγάλο βαθμό. Διότι στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες είναι αυτοί που επιλέγουν το ποιοι θα διοικήσουν το κράτος. Αν οι επιλογές γίνουν καλύτερες, προφανώς θα γίνουν καλύτερες και οι συνθήκες διαβίωσης. Όσο, όμως, βλέπουμε κι εμείς κοντόφθαλμα την κατάσταση, τόσο η μεγάλη εικόνα θα παραμένει η ίδια και σε κάθε τραγωδία θα λέμε «από τύχη ζούμε», αν έχουμε την τύχη να επιζήσουμε…