ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές 2023: Κλείστε τον ήχο στην τηλεόραση και αφήστε μόνο την εικόνα

Εκλογές 2023: Κλείστε τον ήχο στην τηλεόραση και αφήστε μόνο την εικόνα
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Επειδή μέχρι την ώρα της κάλπης θα ακούσουμε και θα δούμε πολλά, σας έχω μια και μοναδική κρίσιμη συμβουλή

Προγραμματική συζήτηση με τον κυρίαρχο λαό δεν πρόκειται να κάνει κανένα πολιτικό κόμμα. Ούτε βεβαίως κανένα κοινωνικό συμβόλαιο. Το πιο πιθανό είναι όλα τα κόμματα να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο της λάσπης στον ανεμιστήρα και των μεταξύ τους κατηγοριών στη λογική του ποιος είναι ο λιγότερο κακός για τη διακυβέρνηση της χώρας. Συμπέρασμα ασφαλές δεν πρόκειται να βγάλετε στον αιώνα τον άπαντα…

Σας αποκαλύπτω ένα μικρό μυστικό για να καταλάβετε ποιος προσποιείται λιγότερο κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Καταρχήν να παρακολουθείτε τις προεκλογικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όταν μεταδίδονται από τα κανάλια. Αμέσως μόλις εμφανίζεται ο Χ ή ο Ψ πολιτικός να κλείνετε τον ήχο (πατώντας mute) και να παρακολουθείτε τις κινήσεις και τους μορφασμούς. Αν ένας πολιτικός κουνάει πολύ τα χέρια του και το σώμα του, φωνάζει, ουρλιάζει και κουνάει επίμονα το δάχτυλό του, το πιο πιθανό είναι ότι υποκρίνεται στο πλαίσιο της υπερβολής και του βερμπαλισμού. Μιλάω για τη χρησιμοποίηση λέξεων, φράσεων και εντυπωσιακών ρητορικών σχημάτων σε ένα λόγο χειμαρρώδη, που είναι όμως είναι κατά 90% κενός νοήματος και πλήρως ασαφής.

Αντίθετα, ένας πολιτικός που μιλάει αργά και σταθερά χωρίς ταρακουνήματα του σώματος και χωρίς εξάρσεις και περίεργες εκφράσεις του προσώπου, συνήθως φανερώνει έναν άνθρωπο σίγουρο γι’ αυτά που λέει και γι’ αυτά που πιστεύει.

Η γλώσσα του σώματος φανερώνει πολλά πράγματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις καθημερινές μας συναναστροφές. Δοκιμάστε αυτό το μικρό πείραμα με την τηλεόραση και θα με θυμηθείτε… Η πολιτική επικοινωνία είναι βγαλμένη από τη ζωή… δεν είναι κάτι εξωγήινο.