Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ψηφιακό άλμα για τα ελληνικά προξενεία-Αμεση εξυπηρέτηση των ομογενών

Ψηφιακό άλμα για τα ελληνικά προξενεία-Αμεση εξυπηρέτηση των ομογενών

Άλμα ποιότητας αντάξιο της ψηφιακής εποχής, κάνουν οι προξενικές υπηρεσίες της Ελλάδας ανά τον κόσμο, διευκολύνοντας τη ζωή όλων των αποδήμων Ελλήνων, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις αποκλειστικές δηλώσεις που είχε κάνει στο «Νέο Κόσμο» της 10ης Μαρτίου ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, Μιχάλης Κόκκινος.

Συγκεκριμένα, με μία απλή αίτηση στο ελληνικό προξενείο του τόπου κατοικίας τους, όλοι οι ομογενείς θα μπορούν να έχουν, μέσα σε λίγα λεπτά, Πιστοποιητικά Γέννησης και Οικογενειακής Κατάστασης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, εδώ και μήνες, επεξεργάστηκε επίπονα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ένα Σχέδιο Ολοκληρωμένων Ηλεκτρονικών Προξενικών Υπηρεσιών, που με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει βαθύτατη και ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών της χώρας στο εξωτερικό. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας του ελληνικού κράτους προς οποιονδήποτε πολίτη στο εξωτερικό, ως βασικό και αναπόσπαστο τμήμα της δημόσιας διπλωματίας που πρέπει να ασκεί μία χώρα.

Το νέο αυτό εγχείρημα επιτεύχθηκε χάρη στη διασύνδεση του Υπουργείου Εξωτερικών και των προξενικών Αρχών της Ελλάδας ανά τον κόσμο, στην κεντρική βάση δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η «πρόβα τζενεράλε» του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί άμεσα στο Ντύσεντολφ της Γερμανίας, όπου θα λειτουργήσει δοκιμαστικά, για μία περίπου εβδομάδα. Και αμέσως μετά η διασύνδεση θα επεκταθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχει ελληνική προξενική Αρχή.

Ειδικότερα προς τους νεοαπόδημους Έλληνες, τους επιστήμονες που ζουν και εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού, ο κ. Κοτζιάς απηύθυνε παράκληση να διατυπώσουν με βάση τις δικές τους εμπειρίες τις απόψεις και τις ιδέες τους για την διεύρυνση του έργου, μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Σχετικές ειδήσεις