BOMBER

Από το φιάσκο Αποστολάκη στον Στυλιανίδη: Γυρίζει το «ματσάκι»;

Από το φιάσκο Αποστολάκη στον Στυλιανίδη: Γυρίζει το «ματσάκι»;
Ο κ. Στυλιανίδης σε παλαιότερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, όντας Ευρωπαίος Επίτροπος
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS - Φωτογραφία αρχείου

«Ο παθών και μαθών», με τη φράση αυτή θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει τη λογική της επιλογής του Χρήστου Στυλιανίδη και του Ευάγγελου Τουρνά για την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας 

Μετά το φιάσκο Αποστολάκη, έρχεται επιτέλους μια λύση που διαπνέεται από αξιοκρατία και κινείται πάνω στη λογική «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», χωρίς κομματικά κριτήρια και παρωπίδες. Ένα κρίσιμο - ποδοσφαιρικού τύπου - ερώτημα είναι το ακόλουθο: Γυρίζει το... ματσάκι;

Επικοινωνιακά γυρίζει, τίποτα στην πολιτική δεν είναι μόνο μαύρο ή μόνο άσπρο. Ο 63χρονος Κύπριος πολιτικός Χρήστος Στυλιανίδης κατά την περίοδο 2014-2019 ήταν επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση κρίσεων. Το ίδιο διάστημα ήταν και Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ήταν ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων για λογαριασμό της ευρωπαϊκής επιτροπής σε ολόκληρο τον κόσμο και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κι αυτό δεν μπορεί κανένας να το παραβλέψει...

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης διαχειρίστηκε υγειονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, σχεδίασε και υλοποίησε επιχειρησιακά προγράμματα πολιτικής προστασίας, ενώ δημιούργησε εργαλεία και κινητοποίησε πόρους για την ανασυγκρότηση περιοχών που επλήγησαν από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Θεωρείται «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη.

Εμβληματική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies) καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κομισιόν, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο ίδιος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας (Humanitarian andDevelopment Nexus), που αποτελεί «κλειδί» για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και την ανασυγκρότηση των περιοχών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στην άποψη ότι ένας τέτοιος άνθρωπος θα έπρεπε να είναι εξ' αρχής η επιλογή της κυβέρνησης και εδώ ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ... Στο μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να έχουν καταλάβει, δείχνουν να έχουν πάρει το μήνυμα και κινούνται πλέον σε ρυθμούς ορθολογισμού.

Εξίσου κομβική είναι και η τοποθέτηση του πρώην αρχηγού Αεροπορίας στην θέση του υφυπουργού. Ο Ευάγγελος Τουρνάς θα έχει βεβαίως υπο την εποπτεία του τα εναέρια μέσα τα οποία θα κληθεί να συντονίσει και να αναβαθμίσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κίνηση ΤΩΡΑ: Μεγάλο μποτιλιάρισμα στην άνοδο του Κηφισού λόγω τροχαίου

«Για τη γυναίκα μου»: Έμπλεξε άσχημα ο Πέτρος Φιλιππίδης...

Mad Clip: Σήμερα η κηδεία του τράπερ - Θα μεταδοθεί live από YouTube