ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Seat: Έτοιμη για τις προκλήσεις του μέλλοντος

Seat: Έτοιμη για τις προκλήσεις του μέλλοντος

Ο Dr Matthias Rabe, Αντιπρόεδρος της Seat για το τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης (R&D), υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του Τεχνικού Κέντρου της Seat, που φέτος γιορτάζει την 40η επέτειό του.

Ο Dr Matthias Rabe, Αντιπρόεδρος της Seat για το τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης (R&D), περιέγραψε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας τα επόμενα χρόνια κατά την διεξαγωγή του δεύτερου «Encuentros SEAT» στην Μαδρίτη. Μιλώντας σε μια ομάδα επιχειρηματικών, πολιτικών και θεσμικών ηγετών ο Dr Rabe υπογράμμισε τις τρεις προτεραιότητες των κατασκευαστών αυτοκινήτων για το προσεχές μέλλον: «μείωση των εκπομπών CO2, συνδεσιμότητα αυτοκινήτου, αυξημένη ενεργητική και παθητική ασφάλεια».

Ο Dr Rabe επεσήμανε μερικά από τα επιτεύγματα που έχουν ήδη γίνει από τη Ισπανική εταιρία σε αυτούς τους τομείς. Για παράδειγμα, «μεταξύ 2006 και 2014, η Seat μείωσε τις εκπομπές κατά 21%, λόγω καινοτομιών όπως η βελτιστοποίηση των κινητήρων, της αεροδυναμικής και η παραγωγή πιο ελαφριών οχημάτων». Διαθέτει ήδη οχήματα που κινούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο CNG (Leon TGI και Mii ECOFUEL) και διαθέτει την τεχνογνωσία για την παραγωγή ηλεκτρικού οχήματος, μόλις οι συνθήκες της αγοράς γίνουν πιο ευνοϊκές. Ο Dr Rabe ανακοίνωσε ότι τα μελλοντικά μοντέλα Seat θα χαρακτηρίζονται από εξελίξεις στην συνδεσιμότητα και από νέα συστήματα ασφαλείας. Όλη η γκάμα των αυτοκινήτων της έχει κατακτήσει άλλωστε ήδη τα 5 αστέρια στην αξιολόγηση Euro NCAP.

Επίσης, ο Dr Rabe, εξήγησε ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται στην έδρα του Τεχνικού Κέντρου της Seat στην Βαρκελώνη και τόνισε τον ρόλο του στην προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ισπανία. Η εταιρία σχεδιάζει και αναπτύσσει τα μοντέλα της σε αυτήν την εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται στους χώρους του εργοστασίου στο Martorell. Το Τεχνικό Κέντρο, το μοναδικό στο είδος του στην Ισπανία και την Νότια Ευρώπη, φέτος γιορτάζει την 40η επέτειο από την ίδρυση του. «Η Seat αποτελεί τον μεγαλύτερο βιομηχανικό επενδυτή στο R&D στην Ισπανία και οι εγκαταστάσεις αυτές μας καταστούν πλήρως προετοιμασμένους να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του αυτοκινήτου του μέλλοντος», διαβεβαίωσε ο Dr Rabe. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει επενδύσει περισσότερα από 1.400 εκατομμύρια ευρώ στο τομέα R&D.

Περισσότερα από 100 νέα εξουσιοδοτημένα κέντρα διανομής το 2015

Κατά την διεξαγωγή του δεύτερου «Encuentros SEAT», ο Πρόεδρος της Jürgen Stackmann παρουσίασε τα στοιχεία των επιδόσεων του προηγούμενου έτους, ανακοινώνοντας ότι το εργοστάσιο στο Martorell έκλεισε το 2014 με συνολική παραγωγή 442.677 οχημάτων και αύξηση της τάξης του 13,5% σε σχέση με το 2013. Η ετήσια αύξηση αυτή είναι η πέμπτη στη σειρά, με 52.629 περισσότερα παραχθέντα αυτοκίνητα σε σχέση με το 2013 και με τον μεγαλύτερο όγκο παραχθέτων οχημάτων στο Martorell από το 2002.

Επιπλέον, το εργοστάσιο στο Martorell είναι το εργοστάσιο που παρήγαγε τα περισσότερα οχήματα συνολικά στην Ισπανία το 2014. Ο Stackmann υπογράμμισε ότι «χάρη στην αύξηση της παραγωγής πέρυσι προσλάβαμε περισσότερους από 800 έκτακτους εργαζομένους και από τον Ιανουάριο 350 από αυτούς υπέγραψαν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Βλέπουμε το 2015 με αισιοδοξία. Πρόκειται να εγκαινιάσουμε περισσότερες από 100 νέες αντιπροσωπείες, το 90% στην Ευρώπη, και στόχος μας είναι να εδραιώσουμε την αύξηση των πωλήσεων των τελευταίων δύο χρόνων».

Ο Stackmann επίσης τόνισε τη σημασία «για μία ελκυστική και φιλόδοξη βιομηχανική πολιτική που θα επικεντρώνεται στην ενίσχυση της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της κατάρτισης» και υποστήριξε την ανάγκη για μια «ισχυρή συμμαχία μεταξύ Δημόσιας Διοίκησης, επιχειρήσεων και συνδικάτων» που θα σταθούν στο ύψος των προκλήσεων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το παρόν στη συζήτηση έδωσε και ο Miguel Sebastián, πρώην Υπουργός Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου, ο οποίος συνέβαλε με το όραμα του στο μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξέλιξη των επενδύσεων στην καινοτομία.

Σχετικές ειδήσεις