ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή είναι η Aston Martin του Σαντάμ Χουσεΐν

Αυτή είναι η Aston Martin του Σαντάμ Χουσεΐν

Δεν υπάρχει δικτάτορας που να μην καταχράστηκε τα δημόσια αγαθά προς δικό του όφελος. Γιατί όχι και ο Σαντάμ;

Του Γιάννη Σκουφή

Έχουν περάσει 15 χρόνια από την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν που είχε κυβερνήσει το Ιράκ για 25 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε δημιουργήσει μια μεγάλη συλλογή από πανάκριβα αυτοκίνητα. Όπως δηλαδή συνήθιζε κάθε ισχυρός δικτάτορας…

Πολλές φορές ο φωτογραφικός φακός τον είχε αποθανατίσει, μεταξύ άλλων πολυτελών μοντέλων, μέσα σε μια Mercedes 600 Pullman Landaulet του 1978αλλά και μία Aston Martin Lagonda την οποία είχε περιποιηθεί ανάλογα. Για την ακρίβεια την είχε αποκτήσει το 1985 και στη συνέχεια την ανέλαβε μια γερμανική εταιρεία προκειμένου να την αναβαθμίσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του Χουσεΐν.

Για την εποχή εκείνη οι 500.000 μάρκα (περίπου 250.000 σημερινά ευρώ) που είχε δώσει μόνο για τη βελτίωση ο Σαντάμ καθιστούσαν τη συγκεκριμένη Lagonda ως ένα από τα πιο ακριβά αυτοκίνητα της εποχής. Και ένα από τα πιο κιτς θα λέγαμε καθώς η Lagonda «στολίστηκε» με διάφορα μπιχλιμπίδια και επιχρυσωμένα στοιχεία, όπως η μάσκα, οι απολήξεις, οι χειρολαβές της καμπίνας, διάφοροι διακόπτες κ.λπ.

Παρά την κακόγουστη εμφάνιση της η εικονιζόμενη Lagonda βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση καθώς έχει διανύσει μόλις 4.600 χιλιόμετρα μιας και τις τελευταίες δεκαετίες φυλασσόταν σε αποθήκη. Κάτω από το καπό υπάρχει ένας V8 5.400 κυβικών με 280 ίππους και αυτόματο κιβώτιο 4 σχέσεων, με αποτέλεσμα το 0-100 χλμ./ ώρα να ολοκληρώνεται σε 8,8 δεύτερα και η τελική να φτάνει τα 230 χλμ./ώρα.

Η Aston Martin κατασκεύασε την περίοδο από το 1975 έως το 1990 συνολικά 645 Lagonda και μία από αυτές την βλέπετε και αναζητά νέα στέγη για περίπου 266.000 ευρώ. Μία τιμή που ως ένα βαθμό δικαιολογείται από την ιστορία της στα χέρια του Σαντάμ Χουσεΐν που εκτελέστηκε τον Δεκέμβριο του 2006.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες διαρκείας - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

Δίκη βιτριόλι: Η ένταση στην αίθουσα, η εμφάνιση του Νώντα και το αίτημα για κλήτευση νέων μαρτύρων

Μενεγάκη: Αυτό της ζητάει ο Μάκης εδώ και χρόνια και εκείνη αρνείται «Τον λατρεύω αλλά δεν μπορώ»