ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ακόμη και οι μπετονιέρες θα αλλάζουν τις μπαταρίες τους

Ακόμη και οι μπετονιέρες θα αλλάζουν τις μπαταρίες τους

Οι εξελίξεις στον χώρο της ηλεκτροκίνησης τρέχουν ραγδαία και δεν αφορούν μόνο στα επιβατικά αλλά και στα φορτηγά.

Του Γιάννη Σκουφή

H Geely, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Κίνα και ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Mercedes, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς μία αρκετά έξυπνη ιδέα που θα μπορούσε να διαδοθεί και στον υπόλοιπο κόσμο: τα ανταλλακτήρια μπαταριών!

Ήδη έχει θέση αρκετά από αυτά σε λειτουργία στην Κίνα και μέχρι το 2025 σκοπεύει να έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο από τουλάχιστον 5.000 σταθμούς αντικατάστασης μίας άδειας μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μία γεμάτη.

Αυτή η υπηρεσία δεν θα αφορά μόνο στα επιβατικά αυτοκίνητα, αλλά και στα βαρέως τύπου φορτηγά οχήματα. Και αυτό επειδή σε μερικά χρόνια σε πολλές περιοχές της Κίνας δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ρυπογόνων οχημάτων με αποτέλεσμα ακόμη και τα φορτηγά να πρέπει να κινούνται δίχως να εκλύουν ρύπους.

Τι γίνεται όμως όταν ένα κατασκευαστικό έργο πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα; Και για να λειτουργήσουν τα ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να στέκονται για πολλές ώρες ακινητοποιημένα για να φορτίσουν;

Μία λύση είναι αυτή που βλέπετε στο παρακάτω βίντεο όπου μια μπετονιέρα επισκέπτεται ένα ανταλλακτήριο για να αφήσει την άδεια της μπαταρία και μέσα σε 5 λεπτά της ώρας να την αντικαταστήσει με μια γεμάτη.

Η όλη διαδικασία φαίνεται εύκολη με τον οδηγό να χρησιμοποιεί απλά ένα κωδικό QR και την μπετονιέρα να μπαίνει σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ανταλλακτήριο. Αλλά σκεφτείτε πως μιλάμε για μια μπαταρία που ζυγίζει 3,2 τόνους αφού περιέχει 280 kWh. Ενέργεια αρκετή ώστε η μπετονιέρα να μπορέσει να εκτελέσει… τα καθήκοντα της.