ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ένα έξυπνο ρομπότ φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα (video)

Ένα έξυπνο ρομπότ φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα (video)

Αν βρίσκετε ανιαρή και μπελαλίδικη την όλη διαδικασία της φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα σας αρέσει αυτή η ιδέα.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Hyundai έχει διευρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια τη δραστηριοποίησή της στη ρομποτική. Μάλιστα, έχει να επιδείξει διάφορα πρότζεκτ, από ρομποτικούς σκύλους μέχρι και αυτόματους μηχανισμούς για την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Χαρακτηριστικό είναι ένα από τα τελευταία ρομπότ φόρτισης που αποτελεί τον εφιάλτη οποιουδήποτε υπαλλήλου που εργάζεται σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο πρόκειται για ένα ρομπότ που αναλαμβάνει να τοποθετήσει το καλώδιο στην υποδοχή φόρτισης.

Το εντυπωσιακό είναι πως υπάρχει ειδικός μηχανισμός που ανοίγει αυτόματα το κάλυμμα της υποδοχής στο αυτοκίνητο. Μόλις ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία το ρομπότ αποκολλά το βύσμα από την υποδοχή και μετακινείται στην αρχική του θέση. Στη συνέχεια ο οδηγός ενημερώνεται ώστε να έρθει να παραλάβει το αυτοκίνητό του.

Φυσικά, θα μπορούσε να πει κανείς πως όλα αυτά είναι υπερβολές και πως άνετα μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος ότι και το ρομπότ. Όπως και να έχει δεν παύει να είναι κάτι το εντυπωσιακό και μία από τις πολλές εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει η ηλεκτροκίνηση και που σε μερικά χρόνια θα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας.