ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Θωρακισμένες λιμουζίνες… για όλους!

Θωρακισμένες λιμουζίνες… για όλους!

Όταν λέμε «για όλους», εννοούμε τόσο για αυτούς που θέλουν να κινούνται με μια συμβατική θωρακισμένη λιμουζίνα όσο και για αυτούς που έχουν οικολογικές ανησυχίες και θέλουν κάτι σε ηλεκτρικό.

Του Γιάννη Σκουφή

Ο λόγος για τις θωρακισμένες εκδόσεις Protection της υπερπολυτελούς και πλήρως ηλεκτρικής BMW i7 καθώς και της συμβατικής σειράς 7 με τον V8. Και κάπως έτσι η εταιρεία του Μονάχου προσφέρει ένα αχτύπητο δίδυμο με θωρακισμένες λιμουζίνες που προσφέρουν το μάξιμουμ προστασίας στους δρόμους και από όσους έχουν κακόβουλες προθέσεις.

Ειδικότερα η i7 διεκδικεί άνετα τον τίτλο της πρώτης πλήρως θωρακισμένης πολυτελούς ηλεκτρικής λιμουζίνας στον κόσμο, αφού μέχρι τώρα η Mercedes δεν έχει παρουσιάσει ή ανακοινώσει μία αντίστοιχη έκδοση για την EQS.

Για την ακρίβεια, και τα δύο μοντέλα παρέχουν πλήρη προστασία επιπέδου VR9, που περιλαμβάνει από ατσάλι μέχρι και κέβλαρ σε διάφορα σημεία του αμαξώματος. Ή και κάτω από αυτό. Έτσι, υπάρχουν ενισχυμένες πόρτες και κρύσταλλα που αντέχουν σε πυροβολισμούς και θραύσματα από χειροβομβίδες καθώς και χαλύβδινα πάνελ στο δάπεδο για να προστατεύουν από εκρήξεις και βόμβες.

Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε πόσο υψηλά είναι αυτά τα επίπεδα προστασίας στην i7 μιας και το πακέτο των μπαταριών βρίσκεται στο δάπεδο. Όπως και να έχει το σίγουρο είναι πως οι Γερμανοί θα έχουν μελετήσει κάθε λεπτομέρεια, όπως και στην περίπτωση της 760i Protection με το ενισχυμένο ρεζερβουάρ καυσίμου που έχει και μηχανισμό αυτόματης σφράγισης.

Όσον αφορά το βάρος τους, η συμβατική BMW i7, που ζυγίζει 2.640 κιλά και που κινείται από μια διάταξη με δύο ηλεκτρικά μοτέρ με συνδυαστική απόδοση 544 ίππων, επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 4,7 δεύτερα.

Η έκδοση Protection χρειάζεται 9,0 δεύτερα για το ίδιο σπριντ, με τελική ταχύτητα μόλις 100 χλμ./ώρα, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο βάρος της όλης θωράκισης και των πρόσθετων υλικών.

Από την άλλη πλευρά, η V8 760i Protection, που αποδίδει 526 ίππους, χρειάζεται 6,6 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ ώρα και έχει τελική ταχύτητα 130 χλμ./ώρα. Προφανώς, όσο μεγάλες οικολογικές ανησυχίες και αν έχει κανείς, η βενζινοκίνητη θωρακισμένα «7άρα» ακούγεται ως η καλύτερη επιλογή διαφυγής από κάθε περίπτωση εχθροπραξίας.