ΓΥΝΑΙΚΑ

Η τετράδα της αερόβιας άσκησης

Η τετράδα της αερόβιας άσκησης
Είναι από τα βασικά και πιο δημοφιλή όργανα ενός...

Είναι από τα βασικά και πιο δημοφιλή όργανα ενός γυμναστηρίου. Τα κύρια αερόβια μηχανήματα είναι τέσσερα και ήρθε η ώρα να τα γνωρίσεις… και να τα χρησιμοποιήσεις.

∆ιάδροµος

Από τα πιο κλασικά µηχανήµατα στο γυµναστήριο, που έχουν πλέον γίνει κοµµάτι και του αθλητικού µας εξοπλισµού στο σπίτι. Ο διάδροµος στην ουσία αναπαράγει µια φυσική κίνηση του σώµατος που γίνεται καθηµερινά, ενώ µας βοηθάει να καταναλώσουµε πολλές θερµίδες. Πολύ σηµαντικό επίσης είναι ότι κρατάει σε εγρήγορση όλες τις µυϊκές οµάδες και ενισχύει σηµαντικά την καρδιαναπνευστική λειτουργία.

Ποδήλατο

∆εν πρόκειται για φυσική κίνηση όπως αυτή του διαδρόµου, αλλά είναι και αυτή αρκετά οικεία στους περισσότερους από εµάς. Το ποδήλατο γυµνάζει έντονα το κάτω µέρος του σώµατος, που είναι άλλωστε και το πεδίο στο οποίο στοχεύει. Επειδή ο γυµναζόµενος κάθεται την ώρα της άσκησης καίει λιγότερες θερµίδες από ό,τι στο διάδροµο και στο ελλειπτικό. Παρ’ όλα αυτά µας δίνει τη δυνατότητα να ρυθµίσουµε τις αντιστάσεις και τις επιταχύνσεις για να µπορέσουµε να βελτιώσουµε την άσκησή µας αλλά και να κάψουµε περισσότερες θερµίδες.

Ελλειπτικό

Σε αντίθεση µε το διάδροµο, το ελλειπτικό δεν µιµείται τη φυσική κίνηση. Πρόκειται για ένα συνδυασµό της κίνησης που κάνει ο διάδροµος, το ποδήλατο και το step. Γυµνάζει καλύτερα τα πόδια και τους γλουτούς σε σχέση µε το διάδροµο και καίει περισσότερες θερµίδες στην ίδια αντίσταση και στο ίδιο επίπεδο, µε τη διαφορά όµως ότι το ελλειπτικό προορίζεται συνήθως για λιγότερη ώρα.

Κωπηλατικό

Επικεντρώνεται στα χέρια. Γενικά, οποιαδήποτε άσκηση αφορά σε κίνηση στο ύψος της καρδιάς ή πιο πάνω, καθιστά την άσκηση πιο κουραστική από αυτές που γίνονται χαµηλότερα, αφού δεν «κουράζει» µόνο τις µικρές µυϊκές µάζες των χεριών και της πλάτης αλλά και το µυ της καρδιάς. Γι’ αυτό το κωπηλατικό είναι πιο κουραστικό και η άσκηση που γίνεται είναι πιο συγκεκριµένη από τα υπόλοιπα. Βοηθάει επίσης και στην καρδιαναπνευστική µας λειτουργία.

Πηγή: Μyworld