ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δίας και ο Κρόνος είναι οι πλανήτες του Αυγούστου - Πώς θα τους δείτε στο νυχτερινό ουρανό (pics)

Ο Δίας και ο Κρόνος είναι οι πλανήτες του Αυγούστου - Πώς θα τους δείτε στο νυχτερινό ουρανό (pics)
ASSOCIATED PRESS

Οι πλανήτες Δίας και Κρόνος προεξάρχουν στον ουρανό του Αυγούστου, ιδιαιτέρως φωτεινοί και ορατοί και με γυμνό μάτι.

Ο Δίας και ο Κρόνος είναι οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ο Δίας έχει τη διπλάσια μάζα από όλους τους άλλους πλανήτες μαζί. Είναι γνωστός για την περίφημη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα, μια καταιγίδα στην ατμόσφαιρά του. Ο Κρόνος είναι λίγο πιο μικρός από τον Δία. Ο δορυφόρος του Τιτάνας είναι μεγαλύτερος από τον Ερμή. Οι περίφημοι δακτύλιοί του τον κάνουν τον πιο εντυπωσιακό από τους πλανήτες.

Τις βραδιές του Αυγούστου, ο Δίας και ο Κρόνος είναι τα αντικείμενα που κυρίως παρατηρούνται από το τηλεσκόπιο Δωρίδη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο είναι ανοιχτό για βραδινές επισκέψεις.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου είναι ανοιχτό στο κοινό για βραδινές επισκέψεις στο μουσείο Γεωαστροφυσικής, καθώς και για παρατήρηση του ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη στις εξής βραδιές του Αυγούστου: 7, 9, 28, 30 και 31. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν στις 21:00 και κάθε μισή ώρα έως τις 22:30.

Στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου μπορεί κανείς να επισκεφθεί το κτήριο Σίνα, το οποίο θεμελιώθηκε το 1842 και όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Αστεροσκοπείου με πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων του 18ου και 19ου αιώνα. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται επίσης εκτεθειμένα μερικά από τα πρώτα επιστημονικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα σε θέματα αστρονομίας, μετεωρολογίας και σεισμολογίας στη σύγχρονη Ελλάδα. Επιπλέον οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το τηλεσκόπιο Δωρίδη, στο λόφο των Νυμφών, αλλά και στο Μεσημβρινό Τηλεσκόπιο Συγγρού το οποίο καθόριζε την ώρα Ελλάδος από το 1902 έως το 1964.

Το πρόγραμμα για το κοινό είναι κατάλληλο για ηλικίες άνω των 5 ετών. Το κόστος ξεναγήσεων είναι 5 ευρώ για ενήλικες, 2,5 ευρώ για παιδιά, μαθητές και φοιτητές και δωρεάν για ανέργους (με επίδειξη κάρτας ανεργίας) και ΑΜΕΑ. Οι προγραμματισμένες βραδινές ξεναγήσεις γίνονται σε ομάδες με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, περίπου 40 άτομα η κάθε ομάδα. Δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων και τηρείται σειρά προτεραιότητας μέχρι την πλήρωση των διαθέσιμων θέσεων και συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται 15 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε ξενάγησης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις