ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλόννησος: Εντυπωσιακές εικόνες από ενάλια αρχαιολογική έρευνα στη νησίδα Αγίου Πέτρου

Αλόννησος: Εντυπωσιακές εικόνες από ενάλια αρχαιολογική έρευνα στη νησίδα Αγίου Πέτρου - Τα ευρ
Ολοκληρώθηκε διερευνητική υποβρύχια έρευνα στη νησίδα Αγίου Πέτρου Αλοννήσου
Intime News

Eξαιρετικά σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας στη νησίδα Αγίου Πέτρου Αλοννήσου, τον πρωϊμότερο βυθισμένο νησιωτικό οικισμό του Αιγαίου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η υποβρύχια ανασκαφική διερεύνηση στον ομώνυμο κόλπο της Κυρά-Παναγιάς, βόρεια της Αλοννήσου. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε το βυθισμένο τμήμα του Νεολιθικού οικισμού του Αγίου Πέτρου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι: «πρόκειται για μια σημαντική θέση στο νησιωτικό Αιγαίο, τα ευρήματα της οποίας δίνουν ολοκληρωμένη αρχαιολογική εικόνα των πρώτων γεωργικών ομάδων που εγκαθίστανται μόνιμα στον ελλαδικό χώρο λίγο πριν το 6.000 π.Χ.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος που υλοποιείται με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Τομέα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Τα αποτελέσματα της ενάλιας έρευνας

Κύριος στόχος της αρχαιολογικής υποβρύχιας διερεύνησης, ήταν η αποτύπωση της εικόνας που παρουσιάζει σήμερα το βυθισμένο, λόγω της σταδιακής ανόδου της θαλάσσιας στάθμης, τμήμα του Νεολιθικού οικισμού, η καταγραφή των αρχαιολογικών καταλοίπων που διατηρούνταν μέχρι σήμερα και η εκτίμηση για τη μελλοντική ανασκαφική τους διερεύνηση. Τα επόμενα χρόνια θα πραγματοποιηθεί συστηματική υποβρύχια ανασκαφική διερεύνηση του χώρου.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για τη διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων: «ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο εντοπισμός ορατών ανθρωπογενών καταλοίπων (τεχνικοί λιθοσωροί, τοίχοι και κεραμική), σε βάθος 5-7μ, η φύση των οποίων αναμένεται να αποσαφηνιστεί στο πλαίσιο ανασκαφικής έρευνας που προγραμματίζεται για το 2022. Το ίδιο ενδιαφέρουσα ήταν και η διαπίστωση της διατήρησης αρχαιολογικών επιχώσεων, κυρίως κάτω από τον αμμώδη πυθμένα, όπως προκύπτει από τα δείγματα πυρηνοληψίας που λήφθηκαν».

Η δυνατότητα που προσφέρει η ενάλια έρευνα στον Άγιο Πέτρο, τον πρωϊμότερο βυθισμένο νησιωτικό οικισμό του Αιγαίου, αναμένεται «να αναδείξει σημαντικές πλευρές της ζωής των πρώτων κοινοτήτων και της ναυσιπλοΐας στα νησιά του Αιγαίου», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ποιοι συμμετείχαν στην ενάλια αρχαιολογική έρευνα

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν, από το ΑΠΘ, οι Ν. Ευστρατίου, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, επικεφαλής, από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, οι Α. Σωτηρίου, αρχαιολόγος - δύτης, προϊστάμενος του ΤΕΑΕΤΔΑ της ΕΕΑ, διευθυντής και Χ. Νιζαμίδης, οδηγός-δύτης, υπεύθυνος καταδύσεων. Επίσης, Α. Χαλκιώτη, Β. Ιβρου, Λ. Γιατσιάτσου, Ο. Κουκουσιούρα, Π. Μπιτσικώκος, Θ. Μουρατίδης, Π. Τοκμακίδη, Κ. Παπαδημητρίου, Α. Κτίστης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε με χορηγία των Marco Bellacci (Κτήμα Μάρκο, Αλόννησος) και Merck Merkuriadis (Hipgnosis Songs Fund, UK).

Σχετικές ειδήσεις