ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Μπαράκος: Πέθανε ο άνθρωπος που μύησε τους Έλληνες στην τζαζ

Γιώργος Μπαράκος
Γιώργος Μπαράκος
Facebook

Ο Γιώργος Μπαράκος άνοιξε το πρώτο τζαζ κλαμπ στην Αθήνα. 

«Έφυγε» από τη ζωή ο Γιώργος Μπαράκος, ο άνθρωπος που άνοιξε το πρώτο τζαζ κλαμπ στην Αθήνα.

Ήταν το 1974 όταν το πρώτο κλαμπ αφιερωμένο στην τζαζ μουσική άνοιξε την πόρτα του, στα ριζά του λόφου της Ακρόπολης, στην πλατεία Ραγκαβά της Πλάκας. O χώρος λειτούργησε σαν καταφύγιο για τους λάτρεις του συγκεκριμένου μουσικού είδους αλλά και σαν χώρος μύησης για τους νέους.

Οι θαμώνες άκουγαν τη μουσική που έπαιζε ο Μπαράκος από την προσωπική του δισκοθήκη. Παράλληλα, εκεί έβρισκε κανείς περιοδικά και βιβλία για την τζαζ, κυρίως από το εξωτερικό.

Στου Μπαράκου έπαιξαν live πολλά ελληνικά και ξένα συγκροτήματα της παλιάς αλλά και της νεότερης -τότε- γενιάς. Στις 15 Απριλίου 1979 ηχογραφήθηκε ζωντανά στο κλαμπ ο πρώτος δίσκος σύχρονης τζαζ στην Ελλάδα με τίτλο Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου. Στο διπλό δίσκο βινυλίου έπαιζαν οι νεοεμφανιζόμενοι -τότε- Θεσσαλονικείς, Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο και Φλώρος Φλωρίδης στο σαξόφωνο και στο κλαρινέτο οι οποίοι αποτύπωσαν την ατμόσφαιρα εκείνης της βραδιάς όπου συνδύασαν την αβαντγκάρντ με την παραδοσιακή μουσική, δίνοντας χαρακτηριστικούς τίτλους όπως: περίπου καλαματιανός, δημοτικός αυτοσχεδιασμός, ο τσομπανάκος, παράφραση του εθνικού ύμνου κ.ά.

Το Τζαζ Κλαμπ κατέβασε ρολά τον Νοέμβριο του 1983. Όπως και αρκετά μαγαζιά της Πλάκας υπήρξαν «θύματα» του σχεδίου αναβάθισης της περιοχής από τους Τρίτση και Μερκούρη.

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει ο δρόμος για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείου Σπάρτης

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ στέλνει μήνυμα στους Έλληνες τηλεθεατές

Μάικλ Τζ. Φοξ: Διαγνώστηκε με Πάρκινσον στα 29 - Η ζωή του με τη νόσο

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube