ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρέθηκε χαμένο σενάριο του Γκαρσία Μάρκες

Βρέθηκε χαμένο σενάριο του Γκαρσία Μάρκες

Ένα χαμένο προσχέδιο σεναρίου που είχε στείλει ο συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στο γνωστό σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ το 1962, εντόπισε στο αρχείο της, η Ισπανική Κινηματοθήκη όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα «Ελ Παΐς».

Συγκεκριμένα, ο έφορος του ιδρύματος, Χαβιέρ Ερέρα, βρήκε την πρόταση για την κωμωδία που έφερε τον τίτλο «Είναι τόσο εύκολο που το κάνουν και οι άνδρες», στα έγγραφα που ο Μπουνιουέλ είχε κληροδοτήσει στην Κινηματοθήκη. Σύμφωνα με δηλώσεις του έφορου ο Μάρκες είχε στείλει το κείμενο στον Μπουνιουέλ, γιατί τότε ήταν εξόριστος στο Μεξικό. Και ότι οι δύο άνδρες είχαν γνωριστεί μέσω του σεναριογράφου Λουίς Αλκορίθα. Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν γνωρίζει γιατί το προσχέδιο δεν προχώρησε. «Είναι πιθανό να σκόπευαν να γυρίσουν μαζί μια ταινία", είπε ο έφορος.

marquesgg3
marquesgg4

Την εποχή εκείνη ο Μάρκες είχε ήδη δημοσιεύσει διηγήματα και δύο μυθιστορήματα αλλά δεν ήταν ακόμη ιδιαίτερα γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του ισπανόφωνου κόσμου. Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του απονεμήθηκε περίπου είκοσι χρόνια αργότερα. Αντιθέτως, ο Μπουνιουέλ ήταν διάσημος και είχε ήδη γυρίσει την ταινία Ανδαλουσιανός Σκύλος μαζί με τον Σαλβαδόρ Νταλί.

Το σενάριο του Μάρκες είχε ως πρωταγωνίστριες τρεις νεαρές ξαδέλφες που κληρονομούν ένα βενζινάδικο και παρά τις διάφορες ατυχίες που συναντούν, καταφέρνουν να δώσουν πνοή στην επιχείρησή τους.