SOCIAL MEDIA

201η επέτειος από τη γέννηση του Αντόλφ Σαξ από την Google (pics)

201η επέτειος από τη γέννηση του Αντόλφ Σαξ από την Google (pics)

Την 201η επέτειο από τη γέννηση του Αντόλφ Σαξ, του εφευρέτη του σαξόφωνου τιμάει μέσα από ένα Doodle η Google.

Ο Αντουάν-Ζοζέφ «Αντόλφ» Σαξ που γεννήθηκε σαν σήμερα (6 Νοεμβρίου 1814) στην πόλη Ντινάν της γαλλόφωνης Βαλλωνίας του Βελγίου, ήταν μουσικός – κλαρινετίστας, κατασκευαστής μουσικών οργάνων και εφευρέτης του σαξοφώνου.

Ο πατέρας του Σαρλ – Ζοζέφ Σαξ ήταν σχεδιαστής μουσικών οργάνων. Ο Αντόλφ Σαξ, νεαρότατος ακόμη, άρχισε να σχεδιάζει και ο ίδιος μουσικά όργανα, όπως φλάουτα και κλαρινέτα, ενώ αργότερα σπούδασε τα όργανα αυτά στη Βασιλική Σχολή Τραγουδιού των Βρυξελλών.

Το 1841, ο Σαξ εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι και άρχισε να πειραματίζεται σε νέες και πρωτότυπες κατασκευές μουσικών οργάνων. Κατασκεύασε το σαξοκέρας, που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1845, την σαξοτρόμπα και την σαξοτούμπα, η χρήση των οποίων διαδόθηκε τάχιστα σ’ όλο τον κόσμο.

Το 1846 ήταν η χρονιά που ο Σαξ εφευρίσκει στο Παρίσι το σαξόφωνο, γεγονός που του χάρισε μεγάλη δημοσιότητα και του εξασφάλισε από το 1867 θέση καθηγητή στο περίφημο Ωδείο του Παρισιού.

O Σαξ έπασχε από το 1853 μέχρι το 1858 από καρκίνο των χειλέων, πλην όμως η υγεία του αποκαταστάθηκε. Πέθανε πάμπτωχος στο Παρίσι στις 7 Φεβρουαρίου 1894 σε ηλικία 80 ετών και τάφηκε στο παρισινό Κοιμητήριο του Μονπαρνάς.

Δείτε στη gallery τα διαφορετικά Doodle που έχει φτιάξει η Google για τον Άντολφ Σαξ.

Σχετικές ειδήσεις