SOCIAL MEDIA

Rene Laennec: Η Google τιμά με Doodle τα 235α γενέθλια του εφευρέτη του στηθοσκοπίου

Rene Laennec: Η Google τιμά με Doodle τα 235α γενέθλια του εφευρέτη του στηθοσκοπίου

Μέχρι το 19ο αιώνα η ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων γίνονταν με το αυτί του γιατρού τοποθετημένο πάνω στο θώρακα του ασθενούς, χάρη όμως στον Ρενέ Λενέκ, η τακτική αυτή άλλαξε! Έτσι η ομάδα της Google τιμά σήμερα με Doodle τα 235α γενέθλιά του!

Ο Ρενέ Λενέκ ήταν Γάλλος γιατρός, γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1781 και πέθανε στις 13 Αυγούστου του 1826.

Εκτός από την ιατρική του ιδιότητα, ο Γάλλος έχει και την ιδιότητα του εφευρέτη του στηθοσκοπίου! Συγκεκριμένα, ο Rene Laennec εφηύρε το στηθοσκόπιο το 1816, ενώ εργαζόταν στο Hospital Necker.

google

Ο Ρενέ Λενέκ (Rene-Theophile-Hyacinthe Laennec) (1781-1826) σκέφθηκε να παρεμβάλλει μεταξύ του αυτιού και του ασθενούς φύλλα χαρτιού τυλιγμένα σε ρολό. Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα κατασκεύασε το 1816 το πρώτο μονό (ακρόαση μόνο από το ένα αυτί) στηθοσκόπιο, που καθιστούσε τους ήχους διαυγέστερους ενώ ταυτόχρονα μείωνε την αμηχανία γιατρού και ασθενούς.

Δείτε το Doodle της Google

Αργότερα το 1850 κατασκευάστηκε το διπλό στηθοσκόπιο που αποτελεί έκτοτε απαραίτητο εξεταστικό εργαλείο κάθε γιατρού.
Ο Ρενέ Λενέκ γεννήθηκε σε μία μικρή πόλη της Γαλλίας και στην ηλικία των 12 ετών βρέθηκε στη Ναντ μαζί με τον θείο του, Guillaime-François Laennec, που εργαζόταν στο φαρμακευτικό τμήμα ενός πανεπιστημίου.

Από μικρή ηλικία είχε δεξιότητες και μιλούσε εκτός από Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά. Πριν επιστρέψει στις σπουδές του 1799, ασχολήθηκε με ποίηση, χορό, ενώ μελέτησε και αρχαία ελληνικά.

Σπούδασε ιατρική σε πανεπιστήμιο του Παρισιού, δίπλα σε γνωστούς γιατρούς της εποχής του.

Σύμφωνα με έναν θρύλο, η ιδέα για το στηθοσκόπιο του ήρθε όταν είδε παιδιά να παίζουν στο δρόμο με καλάμια...

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δύο χρόνια για να μπει η εφεύρεση στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Ο εφευρέτης του στηθοσκοπίου Ρενέ Λενέκ ασχολήθηκε και με την φυματίωση, και συγκεκριμένα, με την εκδήλωση της νόσου στους πνεύμονες.

Σχετικές ειδήσεις