SOCIAL MEDIA

Frankie Manning: Ποιος ήταν ο χορευτής που τιμά σήμερα με doodle η Google;

Frankie Manning: Ποιος ήταν ο χορευτής που τιμά σήμερα με doodle η Google;

Η Google τιμά με το σημερινό της doodle τα 102 χρόνια από τη γέννηση του Αμερικανού χορευτή, δασκάλου και χορογράφου Frankie Manning.

Ποιος ήταν όμως ο Frankie Manning;

Ο Manning θεωρείται ένας από τους ιδρυτές του Lindy Hop.

Ο Manning γεννήθηκε στο Τζάκσονβιλ, της Φλόριντας το 1914. Μετά από τρία χρόνια μετακόμισε στο Χάρλεμ μαζί με την μητέρα, η οποία ήταν επίσης χορεύτρια. Ο Frankie ξεκίνησε το χορό από μικρή ηλικία.

Το doodle της Google για τον Frankie Manning

frankie mannings

Το 1935, ο Herbert White οργάνωσε τις κορυφαίες Savoy Ballroom χορευτές Lindy hop σε μια επαγγελματική ομάδα παράσταση που τελικά ονομάστηκε Whitey's Lindy Hoppers.

Ο Manning δημιούργησε τον πρώτο σύνολο του θιάσου Lindy Hop με ρουτίνες και λειτουργούσε ως ο χορογράφος της ομάδας, αν και επίσημα δεν είχε αυτόν τον τίτλο.

Μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1947, ο Manning δημιούργησε μια μικρή ομάδα με την ονομασία Congarous. Όταν η ομάδα αυτή διαλύθηκε o Manning ξεκίνησε καριέρα με την Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

manning 1459943520 65

Περίπου 30 χρόνια μετά ο Manning ξεκινάει τη δεύτερη καριέρα του στο χορό και ταξιδεύει ανά τον κόσμο ως ένας διάσημος εκπαιδευτής και εμπνευστής.

Το 1982, ο Al Minns, πρώην μέλος της Whitey's Lindy Hoppers άρχισε να διδάσκει Lindy Hop σε μια νέα γενιά χορευτών. Δυστυχώς όμως μετά από τρία χρόνια πέθανε. O Al προτού πεθάνει είχε ενημερώσει μαθητές του για τον Frankie Manning. Έτσι το 1986 επικοινώνησαν μαζί του και του ζήτησαν να τους διδάξει Lindy Hop.

Αρχικά, ο Manning ήταν δύσπιστος και αρνήθηκε να τους διδάξει ωστόσο στο τέλος πείστηκε.

Τη δεκαετία του ΄80 που αναβίωσε ο χορός swing και το Lindy Hop, ο Manning αποφάσισε να διδάξει LindyHop με αποτέλεσμα πρόθυμοι χορευτές του χορού να σπεύσουν να διδαχθούν ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που μαζί του εμφανιζόταν και η Norma Miller.

O Manning σε ηλικία 75 ετών συν - χορογράφησε το μιούζικαλ «Black & Blue» για το οποίο έλαβε ένα βραβείο Tony. Το 2000 τιμήθηκε με το Εθνικό Κληροδότημα για τις Τέχνες Εθνικής Κληρονομιάς.

Ο Frankie Manning πέθανε τον Απρίλιο του 2009. Ωστόσο προτού πεθάνει είχε διοργανωθεί προς τιμήν του στην πόλη της Νέας Υόρκης εκδήλωση προς τιμήν του. Η εκδήλωση προχώρησε χωρίς αυτόν ο κόσμος, οι χορευτές και οι δάσκαλοι χορού που συγκεντρώθηκαν για να τον τιμήσουν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.