ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Nokia επιστρέφει στα κινητά

Η Nokia επιστρέφει στα κινητά

Κινητά τηλέφωνα με το σήμα της Nokia θα δούμε εκ νέου στην παγκόσμια αγορά και πιθανότατα προς το τέλος του 2016.

Του Δημήτρη Μαλλά

Ως γνωστόν ο φιλανδικός κολοσσός είχε πουλήσει το τμήμα κινητών τηλεφώνων του στη Microsoft, η οποία κάποια στιγμή αποφάσισε να σταματήσει να διαθέτει συσκευές με το εμπορικό σήμα της Nokia. Τώρα, η Nokia, η οποία μετά την εξαγορά της Alcatel-Lucent είναι εκ των κορυφαίων εταιρειών στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασία με την πρόσφατα ιδρυθείσα φινλανδική εταιρεία HMD βάσει της οποίας η δεύτερη θα μπορεί -αποκλειστικά- να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της Nokia για την πώληση smartphones και tablets που θα χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα το Google Android.

Η HMD ιδρύθηκε με σκοπό τη διάθεση κινητών συσκευών με την επωνυμία Nokia και στελεχώνεται από στελέχη που προέρχονται από το “παλιό” τμήμα κινητών τηλεφώνων της Nokia. Όμως, η Nokia δεν σκοπεύει να επενδύσει ή να αποκτήσει συμμετοχή στην HMD, αν και θα έχει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

H HMD έχει κατ' αρχήν συμφωνήσει με τη Microsoft προκειμένου να αποκτήσει τα δικαιώματα της τελευταίας όσον αφορά τη χρήση του εμπορικού σήματος της Nokia. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει μέσα στο β' εξάμηνο του 2016 γι' αυτό και εκτιμάται ότι δεν θα δούμε συσκευές με το εμπορικό σήμα της Nokia πριν το τέλος της φετινής χρονιάς στην καλύτερη περίπτωση.

Το πλάνο μοιάζει να έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και αρκετούς μήνες, δεδομένου ότι ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι η HMD έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την κινεζική FIH, μία θυγατρική της Foxconn, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή των νέων smartphones και tablets με το εμπορικό σήμα της Nokia.