ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι 5 συσκευές που υποκατέστησαν τα smartphones… και τι άλλο θα οδηγήσουν σε «εξαφάνιση»

Οι 5 συσκευές που υποκατέστησαν τα smartphones… και τι άλλο θα οδηγήσουν σε «εξαφάνιση»

Πριν από μερικά χρόνια για να αποθανατίσουμε κάποιες αγαπημένες μας στιγμές, χρησιμοποιούσαμε μία μικρή φωτογραφική μηχανή.

Του Δημήτρη Μαλλά

Όταν θέλαμε να ακούσουμε μουσική ενώ περπατούσαμε ή στο μέσα μαζικής μεταφοράς, βγάζαμε ένα MP3 player. Στο αυτοκίνητο οδηγίες για να πάμε σε κάποιον προορισμό μας έδινε μία φορητή συσκευή πλοήγησης, γνωστή και ως GPS. Και όταν θέλαμε να επικοινωνήσουμε, τότε χρησιμοποιούσαμε το κινητό τηλέφωνο μας. Πλέον, όμως, όλες οι παραπάνω ενέργειες γίνονται με μία συσκευή: το smartphone ή «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (αν προτιμάται την ελληνική ορολογία), το οποίο έχει εξελιχθεί σε πολυσυσκευή και οδηγεί συγκεκριμένες κατηγορίες συσκευών προς την εξαφάνιση ή έστω τη δραματική μείωση των πωλήσεων τους.

Ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες συσκευών; Ας τις δούμε.

Compact φωτογραφικές μηχανές

Πόσες φορές έχετε δει στο δρόμο ή σε κάποια εκδήλωση, κάποιον να βγάζει μία μικρή φωτογραφική μηχανή (τις αποκαλούμενες και compact) για να τραβήξει μία φωτογραφία; Πιθανότατα ελάχιστες, καθώς άπαντες χρησιμοποιούν το smartphone τους για να τραβήξουν φωτογραφίες. Τα smartphones, ακόμη και αυτά που κοστίζουν κοντά στα 100 ευρώ, έχουν ενσωματωμένες κάμερες με ανάλυση 5 megapixel και οι φωτογραφίες είναι ικανοποιητικές. Όσον ανεβαίνει, βέβαια, η τιμή ενός smartphone βελτιώνεται και η ποιότητα της κάμερας και αυτή τη στιγμή με λίγο πάνω από 200 ευρώ παίρνεις συσκευή με την οποία τραβάς άψογες φωτογραφίες. Σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, οι φωτογραφίες που τραβάς με ένα κορυφαίο smartphone μπορούν άνετα να δημοσιευτούν και σε lifestyle μέσο και δύσκολα να καταλάβει κανείς τη διαφορά. Το αποτέλεσμα είναι οι πωλήσεις των compact φωτογραφικών μηχανών να έχουν πέσει δραματικά και ενδεχομένως σε 2-3 χρόνια να καταργηθούν πλήρως.

Βέβαια, για τους «φανατικούς» της φωτογραφίας, το smartphone δεν έχει τις δυνατότητες εκείνες που θέλουν για να κάνουν τις λήψεις που επιθυμούν. Αλλά αυτή η κατηγορία καταναλωτών δεν ήταν από αυτούς που αγόραζαν compact φωτογραφικές μηχανές, αλλά μηχανές είτε hi-zoom είτε με εναλλάξιμους φακούς (DSLR). Σημειωτέον πως οι πωλήσεις αυτών των πιο ακριβών και με πολύ περισσότερες δυνατότητες φωτογραφικών μηχανών παρουσιάζουν συνεχώς ανοδική πορεία ακόμη και στη χώρα μας.

Βιντεοκάμερες

Η κατάσταση είναι αντίστοιχη με αυτή με τις compact φωτογραφικές μηχανές. Τα smartphones κάνουν και αυτή τη δουλειά και οι πωλήσεις βιντεοκαμερών έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Επιπλέον, για όσους αναζητούν κάτι καλύτερο ποιοτικά και τυγχάνει να είναι και λάτρεις της φωτογραφίας, τότε οι φωτογραφικές μηχανές hi-zoom ή DSLR προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα και όσον αφορά στη λήψη video. Οπότε, για να αγοράσει κάποιος μία μικρή βιντεοκάμερα θα πρέπει να σκοπεύει να τη χρησιμοποιήσει για συγκεκριμένες εργασίες.

MP3 players

Κάποια εποχή, οι φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής (MP3 players) έφευγαν από τα ράφια των καταστημάτων ηλεκτρονικών προϊόντων σαν ζεστά ψωμάκια. Είχαν και χαμηλό κόστος, οπότε ήταν και ένα καλό και χρήσιμο δώρο. Πλέον, όμως, την ίδια δουλειά κάνει –και μάλιστα- με πολύ καλή ποιότητα και το smartphone. Επίσης, πολλά smartphones έχουν και ενσωματωμένο ραδιόφωνο, ενώ μπορούν να κάνουν και εγγραφή ήχου. Οπότε, γιατί να χρησιμοποιεί κανείς ένα MP3 player. Άλλη μία κατηγορία συσκευών με δραματική πτώση στις πωλήσεις της παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, αν και σε αυτή την κατηγορία βλέπουμε κατασκευαστές όπως η Sony και, φυσικά, η Apple να συνεχίζουν να προωθούν τα προϊόντα τους (Walkman και iPod αντίστοιχα) αλλά να απευθύνονται σε καταναλωτές με πολλές και ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά την ποιότητα του περιεχομένου.

GPS

Ήταν πριν περίπου 10-12 χρόνια που στα ράφια των καταστημάτων ηλεκτρονικών έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες φορητές συσκευές πλοήγησης που ονομάστηκαν GPS, επειδή χρησιμοποιούσαν το αμερικανικό δίκτυο δορυφόρων που φέρει την ίδια επωνυμία προκειμένου να βρουν τη θέση του οχήματος στο ταμπλό του οποίου είχαν τοποθετηθεί. Η αγορά αυτή παρουσίασε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά το πρόβλημα αποδείχθηκε ότι ήταν η απόφαση της Google να δώσει δωρεάν μέσα από το Google Maps υπηρεσίες φωνητικής πλοήγησης. Ακολούθησε η Nokia με το HERE, το οποίο πλέον προωθεί η Microsoft, και αυτή τη στιγμή, πρακτικά το smartphone σου μπορεί να σε πάει οπουδήποτε στον κόσμο. Ακόμη και η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας είναι πλέον διαθέσιμη –και δη δωρεάν- στα smartphone μας. Οπότε δεν είναι περίεργο που και οι πωλήσεις GPS έχουν μειωθεί σημαντικά.

Φορητές παιχνιδομηχανές

Μία κατηγορία που δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο ευρύ κοινό αλλά περισσότερο στη νεολαία ήταν αυτή των φορητών παιχνιδομηχανών με τη Nintendo και τη Sony να έχουν πολύ μεγάλες πωλήσεις και σημαντικά έσοδα. Όμως, πλέον ακόμη και τα παιδιά έχουν
smartphone και έχουν πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους παιχνιδιών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων διατίθενται είτε δωρεάν είτε ενός πολύ χαμηλού αντιτίμου. Και, φυσικά, έχεις και το smartphone που μπορεί να τραβήξεις φωτογραφίες, video και να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική. Οπότε γιατί να αγοράσεις και μία φορητή παιχνιδομηχανή; Ιδίως αν έχεις Xbox ή PlayStation.

Τα επόμενα «θύματα»

Τα παραπάνω προϊόντα δεν πρόκειται να είναι τα μόνα «θύματα» των smartphones. Δεν απέχουμε και πολύ από την τεράστια μείωση στη χρήση των εκτυπωμένων καρτών επιβίβασης στα αεροδρόμια, καθώς μπορείς να «κατεβάσεις» το boarding pass στο smartphones. Όπως αντίστοιχα και στη μείωση γενικότερα της χρήσης των χάρτινων εισιτηρίων για την είσοδο στις εκδηλώσεις ή ακόμη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ηλεκτρονικό εισιτήριο χρησιμοποιούν ήδη ορισμένοι κινηματογράφοι στην Αθήνα, θα το δούμε τα επόμενα χρόνια στο μετρό και στα λεωφορεία και γενικότερα το χάρτινο εισιτήριο θα αποτελέσει «μουσειακό» είδος. Ενδεχομένως, όχι άμεσα αλλά μέσα στην επόμενη δεκαετία είναι πολύ πιθανό. Όπως είναι πιθανό να δούμε να υποκαθίστανται πλήρως και οι πλαστικές κάρτες (κυρίως οι πιστωτικές) για την πραγματοποίηση συναλλαγών καθώς τα smartphones προσφέρουν και αυτή τη δυνατότητα. Και ουδείς, επίσης, μπορεί να αποκλείσει ότι κάποια στιγμή θα δούμε να καταργείται πλήρως και το σταθερό τηλέφωνο. Κάτι που φαντάζει πάντως ιδιαίτερα δύσκολο.