ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται το «αγροτικό» broadband

Έρχεται το «αγροτικό» broadband

Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνονται εμφανή τα πρώτα οφέλη από την υλοποιίηση των αποκαλούμενων «αγροτικών» ευρυζωνικών υποδομών (rural broadband).

Του Δημήτρη Μαλλά

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. ανακοίνωσε ότι η υλοποίηση του έργου σε συνεργασία με τους δύο αναδόχους (ΟΤΕ για τα δύο τμήματα και Intrakat για το τρίτο) προχωρά με αρκετούς γρήγορους ρυθμούς.

Επιπλέον, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο όμιλος ΟΤΕ σκοπεύει να ανακοινώσει εντός των επόμενων εβδομάδα ότι είναι εφικτή η χονδρική διάθεση ορισμένων τμημάτων των υποδομών που έχει αναλάβει, κάτι που σημαίνει ότι στις αρχές του 2017 εκτιμάται ότι θα μπορούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να προσφέρουν πακέτα στα νοικοκυριά που καλύπτονται από τις συγκεκριμένες υποδομές.

Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ, αφορά την ευρυζωνική κάλυψη αγροτικών, ορεινών, νησιωτικών και γενικότερα δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας, τις αποκαλούμενες «λευκές» περιοχές. Πρακτικά, το έργο αφορά περισσότερους από μισό εκατομμύριο Έλληνες και πάνω από 5.000 χωριά και οικισμούς.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο όμιλος ΟΤΕ θα έχει ολοκληρώσει το δικό του κομμάτι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2017, ενώ στην περίπτωση της Intrakat η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική καθώς πολλά εξαρτώνται από την πορεία των αδειοδοτήσεων για τις ασύρματες υποδομές, στις οποίες βασίζεται κατά κύριο λόγο η κοινοπραξία.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και για τα επόμενα 15 χρόνια οι εταιρείες ειδικού σκοπού θα αναλάβουν τη διαχείριση, την εμπορική εκμετάλλευση, την συντήρηση αλλά και την αναβάθμιση του δικτύου ώστε προοδευτικά να καλύπτονται με τις υψηλότερες ταχύτητες όλο και περισσότεροι κάτοικοι των περιοχών παρέμβασης.

Τα πακέτα πρόσβασης θα περιλαμβάνουν τόσο συνδέσεις 8 Mbps όσο και 30 Mbps και 50 Mbps. Ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα το δίκτυο να επεκταθεί σε μικρότερους οικισμούς εφόσον υπάρξει η αναμενόμενη ζήτηση.

Σχετικές ειδήσεις