ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι πρώτες ανακοινώσεις της CES 2017

Οι πρώτες ανακοινώσεις της CES 2017

Του Δημήτρη Μαλλά

«Έξυπνες» βούρτσες για μαλλιά, τηλεοράσεις που προσφέρουν ακόμη καλύτερη ποιότητα εικόνας αλλά και φορητοί υπολογιστές πιο ισχυροί και πιο ...όμορφοι, είναι ορισμένες από τις τάσεις που παρουσιάζονται στη φετινή Consumer Electronics Show, η οποία, επισήμως, ανοίγει αύριο (5/1/2017) τις πύλες της στο εκθεσιακό κέντρο του Λας Βέγκας, αλλά ήδη έχουν αρχίσει οι ανακοινώσεις από πολλούς κατασκευαστές.

Η συγκεκριμένη έκθεση είναι από αυτές που πολλοί επικεντρώνονται στα διάφορα «περίεργα» προϊόντα που ανακοινώνονται και τις περισσότερες φορές εντυπωσιάζουν μεν αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα σημειώσουν τελικώς και εμπορική επιτυχία. Φέτος, ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έξυπνη βούρτσα για τα μαλλιά που παρουσίασαν η Withings μαζί με τη L' Oreal και την Kerastase. Η βούρτσα αυτή, μέσω app σε smartphone, δίνει οδηγίες για καλύτερο χτένισμα, έχοντας αισθητήρες για να αντιλαμβάνεται πως αντιδρούν τα μαλλιά στο βούρτσισμα!

Haircoach Key Visual 1

Η φετινή CES αποδεικνύει ότι οι κατασκευαστές συνεχίζουν να αναζητούν το προϊόν εκείνο που θα κάνει τη διαφορά στον τομέα των συσκευών που φοριούνται, τα αποκαλούμενα και wearables. Πριν από 2 χρόνια, το είχαν προσπαθήσει με τα «έξυπνα» ρολόγια, χωρίς, όμως, ιδιαίτερη επιτυχία, τώρα δείχνουν να προσπαθούν εκ νέου με τα «έξυπνα» γυαλιά. Έτσι, η Lenovo παρουσίασε ένα ζευγάρι «έξυπνων» γυαλιών που προσπαθούν να συνεχίσουν εκεί που σταμάτησε η Google και προσφέρουν ένα περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) που δείχνει να αποτελεί την επόμενη τάση.
Αντίστοιχα μοντέλα υπάρχουν και από άλλους κατασκευαστές, τόσο μεγάλους όσο και πιο μικρούς όπως είναι η ODG.

SUPER UHD TVSJ95 1

Τηλεόραση

Μία κατηγορία προϊόντων που αναζητούνται τρόποι προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές να αλλάξουν μοντέλο είναι αυτή της τηλεόρασης. Παραδοσιακά, στο Λας Βέγκας παρουσιάζονται νέα μοντέλα, κάτι που συνέβη και φέτος με τις Samsung και LG να επιδιώκουν να υποστηρίζουν ότι οι καινούριες «ναυαρχίδες» τους προσφέρουν ακόμη καλύτερη ποιότητα εικόνας. Η μεν Samsung παρουσίασε τις νέες τηλεοράσεις που βασίζονται στην αποκαλούμενη QLED τεχνολογία, όπου το Q αντιπροσωπεύει το quantum dot. Η δε LG παρουσίασε τηλεοράσεις που βασίζονται στην τεχνολογία nano cell, η οποία, επίσης, προσφέρει βελτιωμένη ποιότητα εικόνας. Το ερώτημα που συνεχίζει να υπάρχει τα τελευταία χρόνια είναι κατά πόσον αυτές οι βελτιώσεις που γίνονται είναι αρκετές για να πείσουν τους καταναλωτές να αλλάξουν την τηλεόραση τους.

Φορητοί υπολογιστές

Στη φετινή CES παρουσιάζονται, επίσης, και ουκ ολίγα νέα μοντέλα φορητών υπολογιστών, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι πως διαθέτουν καλύτερους επεξεργαστές και γενικότερα προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το παρελθόν. Σε επίπεδο σχεδιασμού, συνεχίζεται η τάση που θέλει τους φορητούς υπολογιστές να είναι πιο ελαφρείς και περισσότερο «ευέλικτοι» και να διαθέτουν αποσπώμενα πληκτρολόγια.

Η πιο ενδιαφέρουσα νέα τάση που προωθούν κατασκευαστές, όπως είναι η Lenovo και η Dell, σχετίζεται με τα περιθώρια της οθόνης. Συγκεκριμένα, στα ακριβότερα μοντέλα που παρουσιάζονται το περιθώριο της οθόνης μειώνεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό και πρακτικά να είναι ελάχιστο. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος υπολογιστής με οθόνη 13,3 ιντσών και ελάχιστο περιθώριο μπορεί να είναι μικρότερος σε μέγεθος σε σχέση με ένα παλαιότερο μοντέλο προσφέροντας, όμως, την ίδια επιφάνεια εργασίας. Και δεν είναι λίγοι οι χρήστες εκείνοι για τους οποίους αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αναζητούν υπολογιστές που να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολοι στη μεταφορά τους αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουν και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας.

Αυτοκίνητο

Τα αρχικά CES αντιστοιχούν στις λέξεις Consumer Electronics Show αλλά εδώ και μερικά χρόνια κυκλοφορεί -εν είδει ανεκδότου- ότι θα πρέπει να σημαίνουν Car Electronics Show. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την έντονη παρουσία των αυτοκινητοβιομηχανιών με την Ford να είναι εκείνη που ξεκίνησε αυτή την «παράδοση», αλλά πλέον ο αριθμός των μεγάλων κατασκευαστών που να δηλώνουν παρών να έχει αυξηθεί πολύ. Η Ford ανακοίνωσε στο Λας Βέγκας οκτώ νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Chrysler έκανε γνωστό ότι εισέρχεται και αυτή στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση της κινεζικής Faraday, η οποία υποστηρίζει ότι το FF91 μοντέλο της προσφέρει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα μοντέλα της διάσημης -στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- Tesla.

Σχετικές ειδήσεις