ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Newsbomb.gr στη Βαρκελώνη για το MWC 2017

Το Newsbomb.gr στη Βαρκελώνη για το MWC 2017

Έτοιμη για μία ακόμη χρονιά να φιλοξενήσει το Mobile World Congress, τη μεγαλύτερη εκδήλωση για το χώρο της κινητής τηλεφωνίας και όχι μόνο, είναι η πόλη της Βαρκελώνης, η οποία άλλωστε έχει ανακηρυχθεί και «Παγκόσμια Πρωτεύουσα των Κινητών Επικοινωνιών» (Mobile World Capital).

Του Δημήτρη Μαλλά

Το αεροδρόμιο El Prat είναι γεμάτο από αφίσες σχετικές με το MWC 2017, ενώ χαρακτηριστικό της οργάνωσης που υπάρχει είναι η δυνατότητα να πάρεις τη διαπίστευση σου ή το πάσο εισόδου από ειδικά γκισέ που βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο! Ο λόγος, βέβαια, δεν είναι άλλος από το να αποφευχθούν οι ουρές που είχαμε στο παρελθόν στις εισόδους του εκθεσιακού χώρου από εκθέτες και επισκέπτες που ήθελαν να πάρουν το πάσο τους.

MWC 2017 1

Η Βαρκελώνη είναι ούτως ή άλλως μία πόλη που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών και διαθέτει τις υποδομές προκειμένου να διαχειριστεί τους περισσότερους από 100.000 επισκέπτες που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να βρεθούν στη Fira Gran Via, το μεγάλο εκθεσιακό κέντρο της πόλης, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια, και η δημιουργία του ήταν ένας από τους λόγους που παρέμεινε στην πρωτεύουσα της Καταλονίας το MWC, καθώς υπήρχαν αρκετοί ακόμη διεκδικητές. Βέβαια, για το GSM Association, την παγκόσμια ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που είναι και ο διοργανωτής, ένας άλλος λόγος είναι και οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο τέλος Φεβρουαρίου στη Βαρκελώνη. Και είναι εκεί που αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν θα μπορούσε αυτό το συνέδριο – έκθεση, να πραγματοποιείται και στην Ελλάδα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα έσοδα για την πόλη της Βαρκελώνης στο διάστημα των 2 εβδομάδων που τα πάντα κινούνται γύρω από το MWC, εκτιμώνται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, είναι προφανές γιατί υπήρχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν τη φιλοξενία του Mobile World Congress.

Οι πόρτες του MWC ανοίγουν τη Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου) και κλείνουν την Πέμπτη (2 Μαρτίου). Όμως, πρακτικά το MWC ξεκινά αύριο (Κυριακή 26 Φεβρουαρίου) που είναι η άτυπη press day, ουσιαστικά με πολλές από τις μεγάλες εταιρείες, κυρίως από το χώρο των συσκευών, να ανακοινώνουν τα νέα προϊόντα τους. Συγκεκριμένα, αύριο είναι προγραμματισμένες παρουσιάσεις από τις TCL-Alcatel, LG, Huawei, Motorola, Nokia και Samsung με την αναφορά να γίνεται με τη χρονολογική σειρά που αυτές διεξάγονται. Όπως είναι προφανές, για τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Βαρκελώνη, το MWC ξεκινά μία ημέρα νωρίτερα.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το MWC δεν είναι απλά μία έκθεση με προϊόντα τεχνολογίας. Το συνέδριο που διοργανώνεται παράλληλα και μέσα στους χώρους της Fira Gran Via είναι το κορυφαίο στον κόσμο για θέματα που άπτονται του τεχνολογικού κλάδου. Στο παρελθόν, κεντρικές ομιλίες έχουν κάνει οι επικεφαλής κολοσσών όπως είναι το Facebook, η Google, η Microsoft, το σύνολο των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Deutsche Telekom, Vodafone, Orange, AT&T, Verizon, DoCoMo, Telefonica μεταξύ άλλων) αλλά και εταιρείες από άλλους κλάδους, τα επιχειρηματικά μοντέλα των οποίων αλλάζουν λόγω των ψηφιακών τεχνολογιών όπως είναι η SAP, η Renault – Nissan, η Citigroup και η Softbank. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι ομιλητής ήταν ο Λιούς Χάμιλτον, ο πρωταθλητής της F1, ενώ φέτος περιμένουμε τον Κλιντ Χέιστινγκς, διευθύνοντα σύμβουλο της Netflix.

Σημειωτέον πως και φέτος θα είναι αρκετά έντονο το ελληνικό στοιχείο. Στο ελληνικό περίπτερο θα υπάρχουν 16 εταιρείες, τουλάχιστον άλλες 5 εταιρείες από την Ελλάδα δηλώνουν «παρών» με δικό τους περίπτερο, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς θα είναι ένας από τους ομιλητές στο συνέδριο που απευθύνεται σε κυβερνητικά στελέχη από ολόκληρο τον κόσμο.

Όλα τα tech trends πρώτα στα Public!

Σχετικές ειδήσεις