Πράγα
Η πρωτεύουσα της Τσεχίας, με τα επιβλητικά κάστρα και τα σοκάκια που σε μεταφέρουν στον Μεσαίωνα
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Τα «Εξάρχεια» της Πράγας και το μυστηριακό ξημέρωμα: 5 εμπειρίες στην πρωτεύουσα της Τσεχίας

Η Πράγα βάζει την ατμόσφαιρα και εμείς τη διάθεση για να ζήσουμε πέντε ξεχωριστές εμπειρίες της τσέχικης πρωτεύουσας

Υπάρχουν μερικές πόλεις που ταιριάζουν στον «βαθύ» χειμώνα. Αν, δε, τις πετύχεις με χιόνι, απλά μοιάζουν να είναι βγαλμένες από παραμύθι. Όσο κλισέ και να είναι αυτό, τόσο ισχύει για την Πράγα. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας, με τα επιβλητικά κάστρα και τα σοκάκια που σε μεταφέρουν στον Μεσαίωνα, είναι ένας προορισμός που σχεδόν επιβάλλεται να τον επισκεφτείς όταν οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν.

Η Πράγα βάζει την ατμόσφαιρα κι εμείς προτείνουμε τι μπορείτε να κάνετε αν θέλετε λίγο πιο εναλλακτικές διακοπές, χωρίς να δείτε (μόνο) τη Μάλα Στράνα και το διάσημο αστρονομικό ρολόι στο παλιό δημαρχείο της πόλης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βγάλετε εισιτήρια - και να φορέσετε άνετα παπούτσια.

#1 Ξημέρωμα στη γέφυρα του Καρόλου

Η γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1357 κατόπιν εντολής του βασιλιά Καρόλου, μετά την καταστροφή της γέφυρας της Ιουδήθ, ολοκληρώθηκε 20 χρόνια μετά τον θάνατό του και είναι το αξιοθέατο της πόλης της Πράγας που δεν υπάρχει περίπτωση να μην το επισκεφτεί όποιος βρίσκεται εκεί. Με το φως της ημέρας, τουλάχιστον. Ξημερώματα, όμως;

γέφυρα Πράγα
H πρωινή ομίχλη που τυλίγει τα 30 αγάλματα της γέφυρας και οι μύθοι και θρύλοι που τη συνοδεύουν εδώ κι αιώνες, δημιουργούν ένα μυστηριακό σκηνικόunsplash

Αν δεν πιστεύετε στη μαγεία, μάλλον θα αλλάξετε γνώμη αν διασχίσετε τα σχεδόν 520 μ. της πέτρινης γέφυρας πολύ πριν γεμίσει από τουρίστες και ντόπιους. Η απουσία κόσμου, η πρωινή ομίχλη που τυλίγει τα 30 αγάλματα της γέφυρας και οι μύθοι και θρύλοι που τη συνοδεύουν εδώ κι αιώνες, δημιουργούν ένα μυστηριακό σκηνικό που δύσκολα θα το ξεχάσετε.

#2 Επίσκεψη στην Εβραϊκή Συνοικία

Αν είστε λάτρεις της ιστορίας, δεν γίνεται να μην επισκεφτείτε το Γιόζεφοβ, μία από τις σπουδαιότερες εβραϊκές κοινότητες που υπήρξαν στην Ευρώπη. Αφιερώστε μία μέρα και δείτε το Εβραϊκό Μουσείο που περιλαμβάνει τέσσερις συναγωγές (Συναγωγή Κλάουζεν, Συναγωγή Πίνκας, Συναγωγή Μάιζελ, Ισπανική Συναγωγή) και μία Αίθουσα Τελετών.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και την Παλιά Νέα Συναγωγή, εκεί που λένε ότι ζούσε το θρυλικό Γκόλεμ, ένα πλάσμα από άργιλο που ενέπνευσε ακόμα και τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν για το δικό του «Γκόλουμ» από τον άρχοντα των δαχτυλιδιών. Μία μυστηριώδης ατμόσφαιρα περιβάλλει ακόμα και σήμερα τη -σίγουρα όμορφη- συνοικία όπου γεννήθηκε ο Φραντς Κάφκα και γοητεύει τους επισκέπτες. Δεν θέλετε να την ανακαλύψετε;

#3 Μια βόλτα στο Žižkov

Αν αγαπάτε τα Εξάρχεια και την ατμόσφαιρά τους και θέλετε να δείτε την άλλη Πράγα, τότε δεν γίνεται να μην πάτε σε αυτή τη γειτονιά. Το Žižkov είναι εναλλακτικό, ένας μικρόκοσμος χωρίς τουρίστες, με underground περιβάλλον και δεν είναι καθόλου περίεργο που δεν μπορούν να του αντισταθούν καλλιτέχνες και φοιτητές.

Αν πάτε στο Žižkov, μην ξεχάσετε να δείτε τον Πύργο Τηλεόρασης
Αν πάτε στο Žižkov, μην ξεχάσετε να δείτε τον Πύργο Τηλεόρασηςpixabay


Άλλοι το λατρεύουν για τη βιομηχανική αισθητική του, άλλοι για τις pubs, τα εστιατόρια και τα clubs. Αν πάτε στο Žižkov, μην ξεχάσετε να δείτε τον Πύργο Τηλεόρασης που βρίσκεται εκεί -αν και είναι λίγο δύσκολο να μην τον προσέξετε. Γενικά, αν έχετε διάθεση να εξερευνήσετε την πόλη, θα ανακαλύψετε πως έχει αρκετές γειτονιές που μπορεί να μην είναι τόσο κομψές, σίγουρα όμως είναι αυθεντικές.

#4 Πάμε θέατρο;

Ή, πιο σωστά, κουκλοθέατρο; Εδώ κι αιώνες, η Πράγα αγαπάει την τέχνη της κατασκευής μαριονέτας και δεν το κρύβει. Περνώντας από τα τουριστικά μαγαζιά της πόλης, αποκλείεται να μην δείτε τις ξύλινες κούκλες σε περίοπτη θέση.

μαριονέτα
H Πράγα αγαπάει τη μαριονέτα και δεν το κρύβειpexels

Αν θέλετε να δείτε μία παράσταση με μαριονέτες, αξίζει να βάλετε ψηλά στη λίστα σας το κουκλοθέατρο Spejbl and Hurvínek, όπως και το Εθνικό Θέατρο Μαριονέτας. Ναι, Εθνικό.

#5 Όταν κοιτάς από ψηλά…

… μοιάζει η Πράγα με ζωγραφιά. Παραφράσαμε λίγο τον Κώστα Χατζή για να σας πείσουμε ότι οφείλετε στον εαυτό σας να απομακρυνθεί από το επίπεδο του εδάφους για να δείτε την πόλη περισσότερο πανοραμικά.

Είτε ανεβείτε στο παρατηρητήριο του δημαρχείου της Παλιάς Πόλης και τον πύργο του γοτθικού καθεδρικού ναού του Αγίου Βίτου είτε στο πάρκο Λέτνα και τον λόφο Πετρίν, το ηλιοβασίλεμα είναι απερίγραπτο. Τι θα επιλέξετε;

Πράγα
Όταν κοιτάς από ψηλά… μοιάζει η Πράγα με ζωγραφιάpexels

Η Πράγα μπορεί να προσφέρει πολύ διαφορετικές εικόνες από αυτές που θεωρούνται σήμα κατατεθέν για την πόλη. Διάθεση να έχετε να περπατήσετε (μην ξεχάσετε να ντυθείτε καλά) και θα θυμάστε αυτό το ταξίδι για πολύ καιρό.

Διαβάστε επίσης

Γλυπτά από πάγο, σόου και σταρ του σινεμά: 5 φεστιβάλ που αξίζει να πας μια φορά στη ζωή σου

Οι 5 κορυφαίες ταξιδιωτικές τάσεις του 2024: Αστροτουρισμός και ανταλλαγή σπιτιών

Η παραμυθένια Κοπεγχάγη των θρύλων, των Βίκινγκς και της Μικρής Γοργόνας

Τρία νέα μουσεία που άνοιξαν μέσα στο 2023 και θέλουμε να δούμε από κοντά

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ