TRAVEL

Το σπήλαιο της Καστανιάς: Απαράμιλλος λιθωματικός διάκοσμος ηλικίας 3 εκατ. χρόνων

Το σπήλαιο της Καστανιάς: Απαράμιλλος λιθωματικός διάκοσμος ηλικίας 3 εκατ. χρόνων

Το σπήλαιο της Καστανιάς αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα με συνολικό εμβαδόν 1.500 τετραγωνικά μέτρα 

Καλά κρυμμένο στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στα ανατολικά του Πάρνωνα και κοντά στη Νεάπολη Λακωνίας βρίσκεται το σπήλαιο της Καστανιάς, ή Αγίου Ανδρέα, από τη μικρή εκκλησία που βρίσκεται κοντά, το οποίο εξαιτίας του πλούτου σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη.

Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με συνολικό εμβαδόν 1.500 τ.μ. ενώ η διαδρομή που πραγματοποιεί ο επισκέπτης έχει μήκος 500 μέτρα.

Περισσότερα από 3 εκατ. χρόνια χρειάστηκε η φύση για να δημιουργήσει τον απαράμιλλο λιθωματικό διάκοσμο και να πλάσει σώματα και μορφώματα εκπληκτικής ποικιλομορφίας. Ανάμεσα στους θεόρατους κόκκινους και λευκούς «καταρράκτες», τις γιγάντιες πολύσχημες κολώνες, τις «κουρτίνες» και τα «σεντόνια» που ξεχύνονται σαν κέρινα ομοιώματα απ' την οροφή, φωλιάζουν πολύχρωμα «χταπόδια» και «κοράλια», «μέδουσες», «ελεφαντάκια» και «μανιτάρια», «πουλιά» και καρικατούρες, «εξωτικά φυτά» και μνημειώδη πλάσματα.

Το σπήλαιο των αισθήσεων

Ξενάγηση στο Σπήλαιο Κατεβαίνοντας ελικοειδή διάδρομο, θα συναντήσετε τον «Πρώτο Θάλαμο» καταστόλιστο από μικρούς και μεγάλους σταλαγμίτες και κολόνες. Αριστερά του, βρίσκεται ο «Κόκκινος Θάλαμος», αρκετά κατηφορικός. Δεξιά ωραιότατες κατά σειρά κολόνες σάς «χωρίζουν» από τον επόμενο και τεράστιο «Θάλαμο του Νερού», ο οποίος οφείλει το όνομά του στη μικρή λεκάνη νερού που βρίσκεται σε αυτόν και έγινε αφορμή να αποκαλυφθεί το σπήλαιο. Δεξιά σας, σειρά από τεράστιους σταλαγμίτες σε ψηλότερο επίπεδο, σαν εκτεταμένος εξώστης, αποτελούν φυσικό χώρισμα από τα «Διαμερίσματα των Θάμνων». Τους σταλαγμίτες διαδέχονται πελώριες κολόνες, που θυμίζουν Γίγαντες.Στη συνέχεια, φτάνετε στο «Θάλαμο των Μανιταριών», μια απέραντη σάλα καταστόλιστη από σταλαγμίτες τύπου «μανιτάρι». Προχωρείστε ανάμεσά τους και κατεβείτε τη «Βασιλική Σκάλα», στολισμένη με σταλαγμίτες τύπου «κάκτος». Η κομψότητα και οι συνθέσεις τους δημιουργούν έναν «εξωτικό» κήπο, ο οποίος σας οδηγεί στο «Θάλαμο των Ελάτων», με τους γιγάντιους σταλαγμίτες που προκαλούν δέος.

Ανεβαίνοντας άλλη σκάλα, θα επισκεφθείτε το «Θάλαμο των Λαμπάδων», με τους αλαβάστρινους σταλαγμίτες τύπου «λαμπάδα» που αναπτύσσονται σε δύο συγκροτήματα. Περνώντας ανάμεσά τους και περιστροφικά, θα κατεβείτε τη «Σκάλα με τα Νούφαρα», που θα σας οδηγήσει πάλι στο «Θάλαμο των ελάτων» και κατόπιν στο «Σοκολατένιο Θάλαμο», με μια κολόνα σαν από σοκολάτα να δεσπόζει στο κέντρο του. Στα αριστερά της, από ένα άνοιγμα, μπορείτε να απολαύσετε τον «Αλαβάστρινο Θάλαμο», του οποίου ο κατάλευκος και διαφανής στολισμός έρχεται σε αντίθεση με τον προηγούμενο σε χρώμα και ποιότητα.Στα τελευταία επισκέψιμα μέτρα, θα φτάσετε στον «Εκτεταμένο Εξώστη», πάνω από τον οποίο βρίσκεται το «Διαμέρισμα των Θάμνων». Ελικοειδής διάδρομος θα σας οδηγήσει ανάμεσά τους, ώστε να απολαύσετε από ψηλά όλη την ομορφιά των θαλάμων που μόλις επισκεφθήκατε.

Φαντασία που οργιάζει

Ο λιθωματικός διάκοσμος του σπηλαίου αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο σε κρυσταλλική μορφή εμπλουτισμένο με οξείδια μετάλλων του υπεδάφους που του χαρίζουν την επτάχρωμη παλέτα του. Θα δείτε ακόμα σπάνια δημιουργήματα της φύσης όπως δίσκους, επίπεδους σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες που αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης. Με λίγη τύχη, ίσως να συναντήσετε τον ευγενή μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, το τυφλό και κουφό δολιχόποδο, ένα είδος διαφανούς αράχνης με μεγάλες κεραίες.

Πώς να φτάσετε

Το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στο χωριό Κάτω Καστανιά, περίπου 17 χλμ. Α από τη Νεάπολη. Η διαδρομή από την Νεάπολη είναι μια εμπειρία που υπόσχεται στον επισκέπτη αλησμόνητες εικόνες: κατάφυτες ορεινές πλαγιές που ατενίζουν το Επιδήλιον και το Ακρωτήρι Καμήλα, γραφικά χωριά με γάργαρες πηγές, βυζαντινούς ναούς, μεσαιωνικούς πύργους, φαράγγια με παλιούς νερόμυλους, αρχαιολογικά ευρήματα και τη γαλάζια απεραντοσύνη του Μυρτώου πελάγους!Στον προαύλιο χώρο του σπηλαίου το αναψυκτήριο, ένας χώρος ζεστός, προσφέρει ντόπιες λιχουδιές και ευκαιρία για χαλάρωση