food passport
Aν ακόμα δεν έχετε πραγματοποιήσει κάποιο γευστικό ταξίδι, φέτος την άνοιξη είναι η ευκαιρία σας
Πηγή: Unsplash
TRAVEL

Γαστρονομικός τουρισμός: Τα 5+1 γευστικά ταξίδια που πρέπει να κάνετε μία φορά στη ζωή σας

Αν είστε έτοιμοι να ζήσετε μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία, το μόνο που έχετε να αποφασίσετε είναι ο προορισμός. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς γαστρονομικούς προορισμούς που πρέπει να ταξιδέψετε έστω και μία φορά στη ζωή σας.

Σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διαφορετικές πρώτες ύλες. Όσο ταξιδεύετε, τόσο περισσότερο κατανοείτε πώς αλλάζουν τα υλικά, οι παραδόσεις και ο τρόπος που ένα φαγητό αποκτάει νοστιμιά. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται δεσμοί με τα μέρη και τις γεύσεις που δοκιμάζετε, εντοπίζετε κοινά σημεία στις κουζίνες και έτσι το φαγητό και τα ταξίδια αποτελούν έναν τρόπο κατανόησης της ζωής σας ευρύτερα.

Σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του ο γαστρονομικός τουρισμός, που έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αφορά στα μέρη που ταξιδεύετε με σκοπό να τα ανακαλύψετε μέσα από τις γεύσεις τους.

Και αν ακόμα δεν έχετε πραγματοποιήσει κάποιο γευστικό ταξίδι, φέτος την άνοιξη είναι η ευκαιρία σας. Για αυτόν τον λόγο συγκεντρώσαμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς γαστρονομικούς προορισμούς που πρέπει να ταξιδέψετε έστω και μία φορά στη ζωή σας.

#1 Στο Ανόι του Βιετνάμ

Η γοητεία του Ανόι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Βιετνάμ, έχει προσελκύσει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο που έχουν αφήσει τα γαστρονομικά σημάδια τους στην περιοχή.

βιετναμέζικο φαγητό
Το καλύτερο βιετναμέζικο φαγητό σερβίρεται σε πάγκους και μικροσκοπικές street food κουζίνεςunsplash

Είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της πόλης πως το καλύτερο βιετναμέζικο φαγητό σερβίρεται σε πάγκους και μικροσκοπικές street food κουζίνες αλλά και σε πλαστικά σκαμπό και τραπέζια σε σπίτια ντόπιων που ανοίγουν τις πόρτες τους για να μοιραστούν παραδοσιακά πιάτα, όπως είναι το pho και τα bun cha.

Το σπουδαιότερο, όμως, είναι η αίσθηση που μπορείτε να νιώσετε βιώνοντας μία εμπειρία ενός street food tour στο μέρος αυτό, που μοιάζει με ένα μεγάλο πάρτι που ενώνει τον κόσμο και ξεπερνάει τα όρια της γεύσης.

#2 Στη Λίμα του Περού

Η Λίμα είναι ένας από τους προορισμούς που μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα γαστρονομικό ταξίδι με πυρήνα του την ιδιόμορφη κουζίνα της Λατινικής Αμερικής. Πέρα από τις cebichería της, τα περουβιανά γαστρονομικά μπαρ, τις πολύχρωμες ντόπιες αγορές αλλά και την επίσκεψη σε μουσεία, όπως το Museo del Pisco με γευσιγνωσίες και περιηγήσεις που δίνουν έμφαση στη σημασία του εθνικού τους ποτού Pisco, αξίζει να γευτείτε και τα χαρμάνια καφέ των καλλιεργητών της περιοχής.

Γαστρονομικό ταξίδι στην ιδιόμορφη κουζίνα της Λατινικής Αμερικής
Γαστρονομικό ταξίδι στην ιδιόμορφη κουζίνα της Λατινικής Αμερικήςpixabay

Όσον αφορά στον εστιατορικό χάρτη, η ανάδειξη των σεφ Virgilio Martínez και Pía León έχει καθοριστικό ρόλο στην ανηφορική πορεία που διέγραψε η πόλη στη σφαίρα της γαστρονομίας και σας περιμένει να την ανακαλύψετε.

#3 Στη Σαρδηνία της Ιταλίας

Η Σαρδηνία, η «ωραία της Μεσογείου», όπως χαρακτηρίζεται, με την όμορφη ενδοχώρα, τα γραφικά μεσαιωνικά χωριά, τις αγροικίες και τις ατέλειωτες παραλίες αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ένα μέρος πολυπρόσωπο και εκκεντρικό.

Έχει μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία της θάλασσας, παράγει έξοχα τυριά και φημίζεται για τους αρτιζάνους καλλιεργητές της. Το γαστρονομικό της ιδίωμα έχει τις ρίζες του στην αγροτική παράδοση ενώ σε άλλη τροχιά, με πυρήνα όμως σταθερά την παράδοση και τις πρώτες ύλες του νησιού, κινείται σε ένα ρεύμα από σύγχρονες, γκουρμέ κουζίνες.

Έξοχα τυριά και τοπικές σπεσιαλιτέ
Έξοχα τυριά και τοπικές σπεσιαλιτέunsplash

Όσο για τις σπεσιαλιτέ του νησιού που πρέπει να γευτείτε, η λίστα είναι μεγάλη: Από το νόστιμο αυγοτάραχο με θαλασσινά ή ζυμαρικά και την paella algherese, μέχρι το pane carasau – επίπεδο ψωμί με τραγανά φύλλα- και τα culurgiones τους που μοιάζουν με μικρά γλυκά αλλά στην πραγματικότητα είναι ραβιόλια.

#4 Στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας

Το Σαν Σεμπαστιάν είναι ένας τόπος όπου η γαστρονομία έχει γίνει τέχνη και έχει συνδεθεί με την ταυτότητα της περιοχής τόσο έντονα, όσο κανένα άλλο μέρος στον κόσμο. Σε αυτήν τη -γεμάτη με αστέρια Michelin- πόλη με τις πολλές γαστρονομικές λέσχες, η αφοσίωση στα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία είναι βαθιά. Οι Βάσκοι πιστοποιούν τα προϊόντα τους με την ετικέτα «Eusko Label» και τα προωθούν σε αγορές, παραδίδουν μαθήματα μαγειρικής και διοργανώνουν συμπόσια γαστρονομίας.

Στο Σαν Σεμπαστιάν η γαστρονομία έχει γίνει τέχνη
Στο Σαν Σεμπαστιάν η γαστρονομία έχει γίνει τέχνηunsplash

Πόλος έλξης για εσάς που πρόκειται να το επισκεφτείτε είναι οι avant- garde κουζίνες που με τις γευστικές δημιουργίες τους έχουν εκπλήξει τον κόσμο της γεύσης αλλά και τα παραθαλάσσια εστιατόρια που αποθεώνουν τη γαστρονομία της θάλασσας.

#5 Στην Ούμπρια της Ιταλίας

Πεδιάδες, αμπελώνες, κοιλάδες, καταρράκτες, μεσαιωνικά χωριά. Όλα αυτά τα προσφέρει η Ούμπρια, και μάλιστα χωρίς να έχει αλλοιωθεί από τον μαζικό τουρισμό. Η αυθεντικότητά της φαίνεται και στη γαστρονομία. Μεταξύ άλλων, παράγει δικά της προϊόντα - ελαιόλαδο, μαύρη τρούφα και τυριά όπως το caciotta και το raviggiolo, προσούτο, καθώς και το Sagrantino, μια από τις πιο τανικές ποικιλίες σταφυλιού παγκοσμίως.

H Ούμπρια παράγει δικά της προϊόντα - ελαιόλαδο, προσούτο, μαύρη τρούφα και τυριά όπως το caciotta και το raviggiolo
H Ούμπρια παράγει δικά της προϊόντα - ελαιόλαδο, προσούτο, μαύρη τρούφα και τυριά όπως το caciotta και το raviggiolounsplash

Μερικά από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι τα χειροποίητα stringozzi με μαύρη τρούφα και το “Crostini al tartufo all'Umbra”, ένα από τα πιο δημοφιλή antipasti.

#6 Στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας

Το 2022, το Τρόντχαϊμ και η περιφέρεια στην οποία ανήκει, Τρέντελαγκ, ανακηρύχθηκαν σε “European Region of Gastronomy 2022”, με την Conde Nast Traveller να αναδεικνύει την περιοχή ως κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Ίσως όχι περίεργα, καθώς η περιοχή φημίζεται για τις slow-growing καλλιέργειες και τη γαστρονομία της θάλασσας.

Φεστιβάλ γαστρονομίας, new-age nordic κουζίνες, wine bars και fine-dining εστιατόρια είναι κάποιοι από τους λόγους για ένα ταξίδι στη Νορβηγία.

Wine bars και fine-dining εστιατόρια είναι κάποιοι από τους λόγους για ένα ταξίδι στη Νορβηγία
Wine bars και fine-dining εστιατόρια είναι κάποιοι από τους λόγους για ένα ταξίδι στη Νορβηγίαunsplash

Ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί τάση που επικρατεί στον ταξιδιωτικό κόσμο εδώ και καιρό διότι είναι πάρα πολλοί οι ταξιδιώτες που απολαμβάνουν τη γοητεία τού να πειραματίζονται μέσα από τη σφαίρα της γαστρονομίας. Αν είστε έτοιμοι να ζήσετε, λοιπόν, μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία, το μόνο που έχετε να αποφασίσετε είναι ο προορισμός.



Διαβάστε επίσης

Τουρισμός ευεξίας: Ύπνος, παγόλουτρα και ταξίδι στις Μπλε Ζώνες

Τι είναι οι προορισμοί «dupes» και πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα

Γαστρονομικός τουρισμός: Οι 7 top ευρωπαϊκές πόλεις για καλοφαγάδες

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ