ΚΟΣΜΟΣ

Έρχονται αεροπορικά ταξίδια με καύσιμο ανθρώπινα απόβλητα

Έρχονται αεροπορικά ταξίδια με καύσιμο ανθρώπινα απόβλητα
Φωτ.: Unsplash

Αεροπλάνα θα πετούν με καύσιμο που προέρχεται από ανθρώπινα απόβλητα 

Τα ανθρώπινα απόβλητα θα μπορούσαν σύντομα να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για τα αεροπορικά ταξίδια.

«Μετατρέπουμε τα λύματα σε καύσιμα αεροσκαφών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοκαυσίμων Firefly, James Hygate. Η εταιρεία αναμένει να αρχίσει να προμηθεύει το καύσιμο με τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα από το 2028 περίπου.

Η εταιρεία βιοκαυσίμων Firefly δήλωσε ότι θα αναπτύξει ένα εργοστάσιο στο Harwich του Essex για τη μετατροπή των λυμάτων σε βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο (SAF). Δήλωσε ότι αναμένει να αρχίσει να παρέχει το καύσιμο με τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα από το 2028 περίπου και έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Wizz Air για την παροχή έως και 525.000 τόνων SAF σε διάστημα 15 ετών.

Η εταιρεία κοινής ωφέλειας Anglian Water έχει δεσμευτεί να παρέχει βιοστερεά, προϊόν της διαδικασίας επεξεργασίας λυμάτων της, στην Firefly για μια αρχική πιλοτική εγκατάσταση SAF. Το SAF παράγεται από βιώσιμες πηγές, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή του περιλαμβάνει τη χρήση περίπου 70% λιγότερου άνθρακα από το συμβατικό καύσιμο αεριωθούμενων αεροσκαφών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μέγιστο μίγμα 50% με κηροζίνη χωρίς να απαιτούνται τροποποιήσεις στους κινητήρες των αεροσκαφών.

Ωστόσο, η παραγωγή του SAF είναι επί του παρόντος αρκετές φορές ακριβότερη από το συμβατικό καύσιμο αεριωθούμενων αεροσκαφών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Firefly, James Hygate, δήλωσε ότι τα βιοστερεά είναι «κάπως αηδιαστικά πράγματα» αλλά «ένας καταπληκτικός πόρος». «Μετατρέπουμε τα λύματα σε καύσιμα αεριωθούμενων αεροσκαφών. Δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ πολλά πράγματα που να είναι πιο ωραία από αυτό», δήλωσε.

Σχετικές ειδήσεις