ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: Τέλος στη φάρσα της διάσωσης, λύση η χρεοκοπία!

Spiegel: Τέλος στη φάρσα της διάσωσης, λύση η χρεοκοπία!

Μονόδρομος για την Ελλάδα η χρεοκοπία, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Spiegel.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο «τέλος στη φάρσα της διάσωσης» το Spiegel κατηγορεί τους χειρισμούς τόσο του γαλλογερμανικού άξονα όσο και της ελληνικής κυβέρνησης και επισημαίνει ότι «η πιο ειλικρινής λύση είναι η χρεοκοπία» σε συνδυασμό με ένα «σχέδιο Μάρσαλ».

«Είτε με δεσμευμένο ειδικό λογαριασμό είτε με Επίτροπο –που είναι οι πιο πρόσφατες απαιτήσεις της Γερμανίας-, ο παραλογισμός των διαπραγματεύσεων σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας έχει αυξηθεί. Είναι καιρός να τερματιστεί αυτή η φαρσοκωμωδία», τονίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Το γερμανικό περιοδικό διερωτάται τι πακέτο διάσωσης είναι αυτό που οδηγεί σε πιο βαθειά ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας, διόγκωση του χρέους και απομόνωση τόσο της χώρας όσο και των τραπεζών της από τις αγορές, χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάτι μπορεί να βελτιωθεί.

Το νέο πακέτο απλώς θα αναβάλλει τα πράγματα και θα επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ τους πολίτες της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, το Spiegel καλεί τους εμπλεκόμενους να προχωρήσουν σε μια πολιτική ομολογία: «Η πρακτική "μαστίγιο και καρότο" απέτυχε, δεν έχει εφαρμογή η ιδέα πως η χώρα μπορεί να ελευθερωθεί από το βάρος του χρέους της με σκληρά προγράμματα λιτότητας και υπό όρους πακέτα βοήθειας».

Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι Μέρκελ-Σαρκοζί γνωρίζουν ότι οι δεσμεύσεις δεν θα τηρηθούν, αλλά συνεχίζουν στην ίδια γραμμή για λόγους «εσωτερικής πολιτικής».

Αυτό που χρειάζεται, υποστηρίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, είναι η «ειλικρινής λύση της χρεοκοπίας, δηλαδή ενός ευρύτερου «κουρέματος», στο οποίο θα μετέχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές χώρες».

Παρά το μεγάλο κόστος για την ευρωζώνη και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το «κούρεμα», σε συνδυασμό με μιας μορφής «σχέδιο Μάρσαλ», θα ήταν ένα πραγματικό πακέτο διάσωσης.