ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Ας ξεμπερδεύουμε με τους Έλληνες!

Σόιμπλε: Ας ξεμπερδεύουμε με τους Έλληνες!

Αποκαλυπτικοί διάλογοι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και του Πορτογάλου ομολόγου του ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Είπε: "Yπομονή, ας ξεμπλέξουμε με την Ελλάδα και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε".

Αυτή ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο χθεσινό Eurogroup, όπως την κατέγραψε η κάμερα απεσταλμένου δημοσιογράφου.

Ο Σόιμπλε μιλάει με τον Πορτογάλο ομόλογο του στον οποίο και αναφέρει ότι κυβέρνησή του έχει προετοιμαστεί να προσαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας, μόλις ληφθούν οι βασικές αποφάσεις για την ελληνική κατάσταση.

Τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ακούστηκαν on air και μεταδόθηκαν με αστραπιαία ταχύτητα στο YouTube, αλλά και τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης.

Η στιχομυθία έχει ως εξής:

Σόιμπλε: «Eάν υπάρχει ανάγκη για μια προσαρμογή του πορτογαλικού προγράμματος, θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».

Βίτορ Γκασπάρ: "Το εκτιμούμε πολύ".

Η δήλωση του Σόιμπλε που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων βρίσκεται στη συνέχεια της συνομιλίας.

Ο ίδιος φέρεται να λέει ότι "κλειδί για οποιαδήποτε απόφαση για το πρόγραμμα της Πορτογαλίας, είναι να δούμε τι θα κάνουμε με την Ελλάδα".

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δηλώνει ότι "η Γερμανία έχει τονίσει πως οι χώρες που ανταποκρίνονται ή ακόμη και ξεπερνούν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα προγράμματα διάσωσης, μπορούν να κερδίσουν ως αντάλλαγμα κάποια ευελιξία στα προγράμματά αυτά".

Απαιτεί δέσμευση των πολιτικών αρχηγών

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας με νέες του δηλώσεις στο γερμανικό δίκτυο RTL, ζητάει την διασφάλιση της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και την δέσμευση των πολιτικών αρχηγών, «ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών».

Προσθέτει δε ότι «δεν πρόκειται για κάτι υπερβολικό» και παραπέμπει στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ενώ θέτει την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή ως προϋπόθεση για την έγκριση της βοήθειας.

Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αναλάβουν τόσο υψηλές υποχρεώσεις εις βάρος των φορολογουμένων τους, όταν δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

«Εμείς», τόνισε, «δεν θέλουμε να βασανίσουμε τον ελληνικό λαό με μέτρα λιτότητας. Πρόκειται για προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μία σωστή οικονομική ανάπτυξη ώστε να μπορέσει κάποτε η χώρα να διαχειριστεί τα χρέη της. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ρίχνουμε δισεκατομμύρια σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Σε περίπτωση που η ελληνική Βουλή δεν εγκρίνει το πακέτο μέτρων, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια».