ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξαφνικός θάνατος» αν δεν αυξηθούν τα έσοδα

«Ξαφνικός θάνατος» αν δεν αυξηθούν τα έσοδα

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μπροστά στον κίνδυνο άμεσης στάσης πληρωμών

Κυβέρνηση και τρόικα κρύβουν επιμελώς το ενδεχόμενο ενός «ξαφνικού θανάτου» της ελληνικής οικονομίας, εάν από το Μάρτιο δεν αυξηθεί η είσπραξη εσόδων από το κράτος σε ένα ποσοστό 30-40% οπωσδήποτε. Και «ξαφνικός θάνατος» για την ελληνική κοινωνία σημαίνει αδυναμία του δημόσιου να πληρώσει μισθούς και αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώσουν συντάξεις και έξοδα νοσηλείας και περίθαλψης των ασφαλισμένων τους.

Ο βασικός στόχος της Τρόικας που ήταν να θωρακίσει την ΕΕ από ένα καταστροφικό ντόμινο ενδεχόμενης άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, επετεύχθη με την προχθεσινή συμφωνία – θρίλερ των Βρυξελλών.

Όμως από δω και πέρα τα όποια νέα δάνεια θα δίνονται στην Ελλάδα- εφόσον βέβαια ανάβουν το πράσινο φως οι ξένοι ελεγκτές που θα βρίσκονται σπαρμένοι σε όλα τα ελληνικά υπουργεία- θα πηγαίνουν βασικά για εξόφληση του χρέους μας κι όχι για ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών ζωής στην Ελλάδα.

Έτσι θεσπίζεται ειδικός λογαριασμός υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τρόικας, ο οποίος θα διασφαλίζει καταρχήν την εξόφληση του χρέους.

Και ιδού τώρα τι μας έκρυψαν από την προχθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών: Στο λογαριασμό αυτό, πέρα από τα χρήματα των δανειακών δόσεων που θα παίρνουμε από την Τρόικα θα μπαίνουν και φορολογικά έσοδα κι έσοδα αποκρατικοποιήσεων ώστε να συμπληρώνεται κάθε φορά το ποσό εξόφλησης παλαιότερων δανείων αυξημένων βέβαια με τα ληστρικά τους επιτόκια.

Από 'κει και πέρα ότι μένει – κάτι ψίχουλα δηλαδή – θα δίνονται για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας κλπ.

Δηλαδή μηδέν συν μηδέν ίσον μηδέν.

Οικονομικές μελέτες της Κομισιόν που κυκλοφορούν σαν non paper στα οικονομικά υπουργεία της ΕΕ αποκαλύπτουν ότι αν από το Μάρτιο η Ελλάδα δεν αυξήσει κατά 30-40% τα έσοδά της θα οδηγηθεί μοιραία σε αδυναμία πληρωμών του δημοσίου, τέλος Απρίλη περίπου, και σε έναν «ξαφνικό θάνατο» της ελληνικής κοινωνίας.