ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Οι μισθοί στην Ελλάδα να μειωθούν κατά 15%

Κομισιόν: Οι μισθοί στην Ελλάδα να μειωθούν κατά 15%

Μείωση των μισθών κατά 15% την περίοδο 2012-2014 θα ζητήσει η Κομισιόν από την Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έκθεση για την ελληνική οικονομία, που θα παρουσιάσει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Όπως προκύπτει από έγγραφο που κατέχει η Wall Street Journal, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε τρίτο πακέτο διάσωσης. Προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. «Περαιτέρω προσπάθειες» θα χρειαστούν για την Ελλάδα την περίοδο 2013-2014 για την επίτευξη των στόχων, ενώ σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα χρειάζεται «να μειώσει το ονομαστικό κόστος ανά μονάδα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 15% το 2012-214».

Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες καλούν την Ελλάδα να εφαρμόσει «επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα την περίοδο 2013-2014 για να καταστεί το χρέος βιώσιμο στο 117% του ΑΕΠ το 2020».

Παρουσιάζοντας την έκθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπαρόζο θα υποστηρίξει ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια αν εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής που συμφωνήθηκε».

Επίσης, η Κομισιόν επισημαίνει στην έκθεση ότι η πολιτική εσωτερικής υποτίμησης είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και καλεί την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα «χρονοδιάγραμμα για την εξέταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και για το σύστημα προσδιορισμού των μισθών ως το τέλος Ιουλίου του 2012».

Από την έκθεση προκύπτει η ανησυχία των κοινοτικών για το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, ενώ ο Μπαρόζο αναμένεται ότι θα στείλει μήνυμα στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Αν οι Έλληνες και οι θεσμοί πιστέψουν στις προαπαιτούμενες ενέργειες που αναγνώρισε η Κομισιόν, θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την Ελλάδα και να κάνουμε ουσιαστική διαφορά στις ζωές των πολιτών της», αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα, η έκθεση θα έχει εκτενή αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Ελλάδα, ενώ ο Μπαρόζο αναμένεται ότι θα πει στους ευρωβουλευτές ότι οι Έλληνες δεν είναι μόνοι στις προσπάθειες για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο Μπαρόζο θα αναφέρει ότι στη χώρα μας θα κατευθυνθούν 380 δισ. ευρώ συνολικά, την ώρα που η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ήταν πολύ χαμηλή. Τα κεφάλαια που δεν διατέθηκαν, μπορούν να τονώσουν τη ζήτηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε κατασκευαστικά έργα, τουρισμό και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.