ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BBC: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη;

BBC: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη;

«Τι θα ακολουθήσει εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη» επιχειρεί να εκτιμήσει το BBC, αναλύοντας τις σχετικές επιπτώσεις με ένα διάγραμμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει μεγάλη φημολογία ότι η Ελλάδα ενδέχεται να εγκαταλείψει το ευρώ. «Η χώρα δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση και στις εκλογές του Ιουνίου φαίνεται ότι θα ενισχυθούν τα κόμματα που απορρίπτουν τις περικοπές που συμφωνήθηκαν με την Ευρώπη και το ΔΝΤ», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως, συνεχίζει το BBC, χωρίς τις περικοπές, η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει άλλα δάνεια και δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει τα χρέη της. Οι ελληνικές τράπεζες πιθανόν θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα και η ΕΚΤ θα κόψει την παροχή ρευστότητας. Φυσικά, μια έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα παγκοσμίως, προκαλώντας τεράστιες αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις αγορές. Μάλιστα, υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης τραπεζών, χωρίς να αποκλείεται η παγκόσμια οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση.

Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοκοπία

Χωρίς να μπορεί να δανειστεί από κανέναν, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από ρευστότητα. Μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει με γραπτές εγγυήσεις μισθούς και συντάξεις, μέχρι να εκτυπωθεί η νέα δραχμή. Επίσης, θα σταματήσει η αποπληρωμή των χρεών, μεταξύ αυτών και τα δάνεια που έχει λάβει από Ευρώπη και ΔΝΤ. Οι Ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.

Ύφεση

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να κλείσουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης. Οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν τις επενδύσεις. Αλλά και οι απλοί καταναλωτές, λόγω του φόβου που θα προκληθεί, μπορεί να κόψουν τις δαπάνες τους. Όλα αυτά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ευρωζώνη σε βαθειά ύφεση. Το ευρώ θα χάσει την αξία του, διευκολύνοντας κάπως τις εξαγωγές. Αλλά έτσι, και οι άλλες χώρες θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικές. Ακόμη κι η Κίνα, θα μπορούσε να βρεθεί σε ύφεση.

Πολιτική αναταραχή

Χάνοντας τα δάνεια που έδωσαν οι φορολογούμενοι, η κοινή γνώμη στη Γερμανία μπορεί να στραφεί εναντίον των πακέτων διάσωσης, που πλέον θα χρειαστούν για μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Η απειλή μιας κατάρρευσης μπορεί να πιέσει την Ευρώπη ή τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια ολοκληρωμένη λύση, δηλαδή είτε τη διάλυση του ευρώ είτε την μεγαλύτερη ενοποίηση και με μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Αναταραχή στην αγορά

Οι επενδυτές θα αρχίσουν το ξεπούλημα των ριψοκίνδυνων επενδύσεών τους και θα στραφούν σε ασφαλή καταφύγια. Οι αγορές μετοχών κινδυνεύουν με βουτιά, ενώ το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να αυξηθεί, με αποτέλεσμα κάποιοι να μείνουν εκτός αγορών. Οι επενδυτές θα στραφούν σε ασφαλείς επενδύσεις όπως το δολάριο, το γεν, το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός, με αποτέλεσμα η τιμή τους να αυξηθεί, ενώ ορισμένες χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία και Βρετανία) θα δανείζονται φθηνότερα. Επίσης, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσει απότομα.

Κρίση του δημόσιου χρέους

Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, οι επενδυτές θα γίνουν πολύ νευρικοί σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αυτό θα οδηγούσε την Ιταλία και την Ισπανία στο μηχανισμό διάσωσης, που όμως δεν έχει τόσα χρήματα για να τις στηρίξει. Ακόμη κι η Γαλλία ενδέχεται να έχει προβλήματα, ιδιαίτερα λόγω των τραπεζών.

Πτωχεύσεις επιχειρήσεων

Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν νομική και οικονομική καταστροφή, ενώ δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ιδιαίτερα προς ξένους δανειστές. Πολλές επιχειρήσεις θα χρειαστεί να πτωχεύσουν, ενώ και οι εξωτερικοί δανειστές και οι επιχειρηματικοί εταίροι θα υποστούν μεγάλες απώλειες.

Κατάρρευση τραπεζών

Οι Έλληνες πιθανόν θα σχηματίσουν ουρές για να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους πριν «παγώσουν» και μετατραπούν σε δραχμές. Σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι καταθέτες θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς γερμανικών τραπεζών, ενώ υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χωρών που έχουν έκθεση στον Ευρωπαϊκό Νότο, όπως της Γαλλίας. Η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο, όπως το 2008. Ορισμένες τράπεζες, μην μπορώντας να ανακεφαλαιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις τους, δεν αποκλείεται να καταρρεύσουν.