ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στον αέρα» τα ειδικά μισθολόγια

«Στον αέρα» τα ειδικά μισθολόγια

Τα εναλλακτικά μέτρα με τα οποία θα αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια αμφισβητούνται από τους επιτελείς της τρόικας.

Πιο συγκεκριμένα οι δανειστές προβληματίζονται με τις ρυθμίσεις για την τμηματική εξόφληση του φόρου εισοδήματος, την φοροδιαφυγή, αλλά και τις δαπάνες των υπουργείων.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι δίνεται και θα συνεχίσει να δίνεται μάχη για να μην επηρεαστούν τα ειδικά μισθολόγια, ή τουλάχιστον να σωθεί ένα μέρος τους, μόνο που τα πράγματα είναι δύσκολα και το εγχείρημα θεωρείται μετέωρο. Μάλιστα οι δανειστές εκφράζουν έντονες διαφωνίες στα ισοδύναμα μέτρα και ζητούν εναλλακτικές προτάσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους» μετά τις ενστάσεις της τρόικας, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναζητούν σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια εναλλακτικά μέτρα για να καλύψουν τη δημοσιονομική τρύπα από τα ειδικά μισθολόγια.

Ο μεγάλος «σκόπελος» έχει παρουσιαστεί σε ότι αφορά την ρύθμιση την οποία έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε δέκα δόσεις και όχι σε τρεις που προβλέπει η μέχρι τώρα νομοθεσία.

Τα μέλη της τρόικα υποστηρίζουν πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλέσει τρύπα ένα δις ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να ζητούν να εξοικονομηθούν έσοδα από άλλες πηγές για να καλυφθεί το κενό.

Εν τω μεταξύ ανοιχτό είναι και το πακέτο προτάσεων για τις περικοπές δαπανών που παρουσίασαν τα υπουργεία, καθώς η τρόικα αμφισβητεί τις κυβερνητικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό όφελος των μέτρων.

Πάντως μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού δεν συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο η περικοπή των 30 ευρώ από τις κατώτατες αγροτικές συντάξεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως δίνεται μάχη να μην «ψαλιδιστούν» τα επιδόματα των 1.000 ευρώ που αντικατέστησαν τα δώρα στον δημόσιο τομέα.

Ανοιχτό είναι επίσης το ζήτημα των φορολογικών εσόδων στο οποίο η τρόικα έχει κόψει άνω των δυο δις ευρώ από τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα έσοδα από την φοροδιαφυγή για την περίοδο 2013-2016, με αποτέλεσμα να ανοίξει μια νέα τρύπα στα έσοδα, η οποία πρέπει να καλυφθεί είτε με περικοπές δαπανών, είτε με επιπλέον φορολογικά έσοδα.