ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο φορο-σοκ στα ενοίκια

Νέο φορο-σοκ στα ενοίκια

Αυτοτελής φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, για τα εισοδήματα από ακίνητα, επιβάλλεται σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τα ενοίκια που εισπράττει μέσα σε ένα χρόνο κάθε ιδιοκτήτης δεν θα προστίθενται πλέον στα υπόλοιπα εισοδήματά του (εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις κ.λπ.) και δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων αλλά αυτοτελώς και από το πρώτο ευρώ.

Η φορολόγηση των ενοικίων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γίνει κλιμακωτά με τρεις συντελεστές 10%, 30% και 45% χωρίς να ισχύει κανένα αφορολόγητο όριο.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν:

-Φόρο 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ενοίκια.

-Φόρο 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ενοίκια, δηλαδή για το τμήμα από τις 12.001 έως τις 60.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος.

-Φόρο 45% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Ημερησία, η κλιμακωτή φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτούν οι φορολογούμενοι από εκμίσθωση ακινήτων θα ευνοήσει κυρίως μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και ενοίκια τα οποία δεν υπερβαίνουν ετησίως τις 12.000 ευρώ, καθώς τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται πλέον μόνο με 10%, ενώ σήμερα προστίθενται στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα της φορολογικής κλίμακας, όπου οι συντελεστές φόρου κυμαίνονται από 18% έως και 25%.

Όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους.

Επίσης ωφελημένοι θα είναι θα είναι και όσοι ιδιοκτήτες εισπράττουν σήμερα πολύ υψηλά ποσά ενοικίων.