ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Φιλί ζωής" από Ευρώπη σε Πορτογαλία

"Φιλί ζωής" από Ευρώπη σε Πορτογαλία
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης...

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις εγγυήσεις που έλαβε από την αντιπολίτευση της Πορτογαλίας για την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στήριξε την Πορτογαλία δηλώνοντας:

"Η Πορτογαλία δε θα αφεθεί μόνη από τους άλλους Ευρωπαίους", απάντησε, για να συμπληρώσει αμέσως μετά στην ερώτηση που του τέθηκε εάν η Πορτογαλία θα προβεί σε δανεισμό από το ΔΝΤ, "δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα" και "προς το παρόν είναι θεωρητικό". Ως γνωστόν η απόρριψη στη βουλή του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας που πρότεινε η πορτογαλική κυβέρνηση ώθησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ζουζέ Σόκρατες.

"Ασφαλώς συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία", είπε ακόμα ο Γιούνκερ, "αλλά δε θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση η Πορτογαλία θα όφειλε να τεθεί αμέσως υπό την προστασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης".

Σημείωσε πως "έχουμε πει με μεγάλη σαφήνεια ότι όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, θα πρέπει να κάνει νέες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τη σύνθεση της κυβέρνησης".

Ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι έλαβε την "διαβεβαίωση" από τον ηγέτη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Πέδρου Πάσους Κουέλιου, ότι το κόμμα του "συμφωνεί με τους στόχους που έχουμε καθορίσει" όσον αφορά την μείωση των ελλειμμάτων.

Όπως ορίζει σχετική συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους ευρωπαίους εταίρους της η Πορτογαλία επιδιώκει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 4,6% του ΑΕΠ της το τρέχον έτος, στο 3% το 2012 και στο 2% το 2013.

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σόκρατες ο φορέας αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι μείωσε κατά δύο μονάδες την αξιολόγηση των ομολόγων της Πορτογαλίας, στο βαθμό BBB (από A-), επικαλούμενος "την πολιτική αβεβαιότητα" μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σόκρατες.

Υπάρχει το ενδεχόμενο η S&P's να προβεί και σε νέα υποβάθμιση το αμέσως προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Δείτε επίσης : Γερμανική “τορπίλη” στη Σύνοδο Κορυφής