ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξπρές έλεγχοι σε όσους δεν περαίωσαν

Εξπρές έλεγχοι σε όσους δεν περαίωσαν
Για να αντιμετωπιστεί η «μαύρη τρύπα» των εσόδων που φθάνει το 1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους...

Με επιδρομή φορο-ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων που φθάνει το 1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, στο στόχαστρο των δειγματοληπτικών ελέγχων βρίσκονται:

-Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αρνήθηκαν να υπαχθούν στην περαίωση

-Όσοι εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση της περαίωσης (περίπου 60.000 επιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. και οι εισηγμένες) και

-Επιτηδευματίες που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να εκδοθεί και να αποσταλεί στις εφορίες και το ΣΔΟΕ η απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια επικινδυνότητας βάσει των οποίων θα επιλέγονται δειγματοληπτικά οι επιτηδευματίες που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή και θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες εξπρές.

Τα κριτήρια επιλογής βασίζονται στη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε οικονομικά δεδομένα όπως νομική μορφή, κλάδος δραστηριότητας, ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων, ύπαρξη στοιχείων από διασταυρώσεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, διάπραξη φορολογικών αδικημάτων στο παρελθόν, φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των φορολογουμένων, κ.ά.

Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Η εφορία καλεί επίσης περισσότερους από 14.000 φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία που, αν και υπόχρεοι, «ξέχασαν» να υποβάλουν δήλωση ΦΜΑΠ για την περίοδο 1997- 2007 και να πληρώσουν το φόρο.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει μέχρι και τις 31 Μαΐου να προσέλθουν στη ΔΟΥ τους προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις και να καταβάλλουν το ΦΜΑΠ. Όσοι αγνόησαν την πρόσκληση της εφορίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με ενδελεχή έλεγχο από εξειδικευμένο ελεγκτικό μηχανισμό, ειδικά οργανωμένο για τον έλεγχο αυτόν.